Ieder jaar stijging 'spoorlopers'

Het aantal mensen dat over het spoor loopt, stijgt ieder jaar iets. Dat blijkt uit cijfers van ProRail. In de meeste gevallen gaat het om jongeren, die vanaf een spoorbrug in het water willen springen of duiken. Dat heeft een woordvoerder van de spoorbeheerder vrijdag gezegd.

ANP

In 2008 schreef ProRail in de regio Randstad-Zuid 785 processen-verbaal uit, waarvan 37 voor het spoorlopen. Een jaar later waren dat er 622, waarvan 45 voor spoorlopen. Dit jaar staan de aantallen tot nu toe op respectievelijk 224 en 40, met nog vijf maanden te gaan.

Hoewel er iets meer spoorlopers zijn, lijken mensen zich over het algemeen steeds beter te gaan gedragen bij het spoor.

ProRail heeft nog geen cijfers over de rest van het land, met dien verstande dat het fenomeen niet in Randstad-Noord voorkomt, omdat daar geen spoorbruggen zijn. Het spoorlopen is wel een probleem in het oosten van het land.

Vertraging

Afgezien van het gevaar, levert over het spoor lopen ook vertraging op voor de passagiers. Als een machinist iemand langs het spoor ziet lopen, moet hij de snelheid van de trein terugbrengen tot enkele kilometers per uur, het zogenoemde 'op last rijden'. Dat vertraagt niet alleen die trein, maar ook de daarop volgende.

ProRail heeft nog geen cijfers over het aantal processen-verbaal in de rest van het land, met dien verstande dat het fenomeen niet in Randstad-Noord voorkomt, omdat daar geen spoorbruggen zijn. Het spoorlopen is wel een probleem in het oosten van het land.

Spoor bij Amsterdam Centraal (Joost van den Broek / deVolkskrant) Beeld Joost van den Broek
Spoor bij Amsterdam Centraal (Joost van den Broek / deVolkskrant)Beeld Joost van den Broek
(ANP) Beeld
(ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden