Ieder die VS binnenkomt wordt getaxeerd op veiligheidsrisico

Computers gaan inschatten of iemand terrorist is..

Van onze correspondent Jan Tromp

Het persbureau AP meldde gisteren als eerste het bestaan van het systeem, dat ATS wordt genoemd: Automated Targeting System. Aan de hand van vooraf bepaalde gegevens kan een reiziger door de computer worden aangewezen als potentiële terrorist.

Het gaat om de combinatie van data als het land van herkomst en de vraag of men een enkele reis dan wel een retour op zak heeft. Maar ook het eten dat de reiziger op het schip of in het vliegtuig bestelt, wordt meegewogen.

De uitkomst vertelt de immigratieambtenaar in welke risicocategorie de reiziger moet worden ingeschaald. De risicostatus blijft veertig jaar bewaard.

Veel van de gegevens krijgt het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid van de lucht-en zeevaartmaatschappijen, die sinds 2002 verplicht zijn inlichtingen op te sturen over hun passagiers.

Organisaties voor de burgerrechten protesteren. De Electronic Frontier Foundation, een stichting die burgers wil beschermen tegen de digitale big brother, zegt dat het systeem indruist tegen de Amerikaanse privacy-wetgeving. Het eventuele nut weegt niet op tegen de schade die wordt toegebracht aan ‘de overgrote meerderheid van miljoenen oppassende burgers’.

De nieuwe maatregel past in een patroon. De regering-Bush heeft een naam te verliezen in de geheime, althans stilgehouden vergaring van allerlei persoonlijke gegevens. Bijna altijd wordt dat gerechtvaardigd met een verwijzing naar de aanslagen van 11 september 2001.

Berucht is het bestaan van een grootschalig afluisterprogramma van internationaal telefoonverkeer. President Bush sprak schande van de onthulling van dit programma door The New York Times; de krant zou de nationale veiligheid in gevaar brengen. In het Amerikaanse Congres klonk bezorgdheid. Congresleden, ook van Republikeinse kant, verlangden meer toezicht en controle. Het is er niet van gekomen en de behoefte om greep te krijgen op het afluisterprogramma lijkt te zijn weggeëbd.

In 2003 maakte het Congres wel een einde aan wilde plannen van de regering voor een Total Information Awareness programma. De bedoeling was om medische gegevens, creditcard-aankopen en bankoverschrijvingen elektronisch aan elkaar te koppelen, opdat het doen en laten van elke burger kon worden gevolgd.

Aan het programma werd een eind gemaakt. Maar The National Journal onthulde dat de regering het programma in stukken heeft geknipt. Het kan betrekkelijk eenvoudig worden omgesmeed tot de massale databank die het Congres dacht te hebben verhinderd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden