Nieuws

IEA: oliemaatschappijen moeten nu volledig stoppen met investeren in nieuwe olie- en gasvelden

Oliemaatschappijen moeten wereldwijd helemaal stoppen met investeren in de exploratie van nieuwe olie- en gasvelden. Dit stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een opmerkelijk rapport, waarin wordt onderzocht hoe de wereld in 2050 klimaatneutraal kan zijn.

De gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam, Groningen.  Beeld ANP
De gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam, Groningen.Beeld ANP

Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius zijn enorme inspanningen nodig, aldus het IEA. Duurzame investeringen moeten stijgen tot vijfduizend miljard dollar per jaar (4.100 miljard euro) vanaf 2030. Deze reusachtige bestedingen kosten niet alleen geld, ze leveren ook banen en economische groei op, stelt het energieagentschap.

Met een jaarlijkse groei van zonne- en windenergie met respectievelijk 630 en 390 gigawatt in 2030, zal de wereldwijde economie tegen 2050 volgens het IEA 4 procent groter kunnen zijn dan wanneer de vergroening niet gebeurt.

Maatregelen die volgens IEA nodig zijn:

- Geen nieuwe kolencentrales meer vanaf nu, of alleen met CO2-afvang.
- Geen nieuwe fossiele verwarmingsketels meer vanaf 2025.
- Vanaf 2030 moet er jaarlijks 1.020 gigawatt vermogen aan wind- en zonne-energie bij komen.
- Vanaf 2030 moet 60 procent van de nieuwe auto’s elektrisch zijn, wereldwijd.
- Vanaf 2035 moet er een ban op de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor komen, de helft van de nieuwe zware trucks moet elektrisch zijn.
- Vanaf 2040 moet 50 procent van alle vliegtuigbrandstof koolstof-arm zijn.

Het rapport is opgesteld ter ondersteuning van de klimaattop die in november in Glasgow gehouden zal worden. Naast de vereiste daling van investeringen in olie- en gaswinning, stelt het agentschap dat de elektriciteitssector wereldwijd uiterlijk in 2040 klimaatneutraal moet zijn. Wind- en zonne-energie zullen hierbij een hoofdrol spelen. Het IEA ziet ook een rol voor nucleaire energie en voor technologie om CO2 af te vangen, en ondergronds op te bergen.

Directeur Fatih Birol van het agentschap, dat tot voor kort een veel minder grote rol zag voor zon en wind bij de opwekking van elektriciteit, stelt dat het pad naar een klimaatneutrale wereld in 2050 ‘smal maar begaanbaar’ is.

Duurzaamheidsstrategie van Shell

Het rapport komt op een belangrijk moment voor Shell. Het Brits-Nederlandse energieconcern houdt vandaag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Aandeelhouders kunnen stemmen over een resolutie waarin Shell zijn eigen strategie naar een duurzame wereld uitstippelt. Volgens de activistische aandeelhoudersgroep Follow This voldoen Shells klimaatplannen nog steeds niet aan de klimaatdoelen van Parijs. Follow This komt voor de vijfde keer met een eigen klimaatresolutie, die na die van Shell in stemming wordt gebracht.

Afgelopen weekend werd bekend dat onder meer Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) tegen de duurzaamheidsstrategie van Shell is en dus tegen het klimaatplan van het concern zal stemmen. Aandeelhouders hebben overigens alleen een adviserende rol. Shell kan elke uitkomst dus naast zich neerleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden