Ideologie

'Heleen Dupuis geeft toe dat kritiek op het gesloten ideologisch denken niet haar uitvinding is. Ze beroept zich onder andere op de Nederlandse emeritus-hoogleraar wijsbegeerte Lolle Nauta', aldus Anet Bleich (Forum, 10 maart)....

Vreemd dat Heleen Dupuis zich beriep op prof. Lolle Nauta. Heel raar. Als er één docent was in mijn studententijd die sympathiseerde met een tamelijk gesloten marxistisch getinte ideologie dan was het wel prof. Nauta. Ik herinner me levendig zijn colleges filosofie voor theoretische pedagogiek in de jaren zeventig in Groningen, en bij herhaling werd met videobeelden Karl Popper afgeschilderd als een 'dubieuze reactionaire' denker tegenover de 'heldere op marxistische leer gestoelde' denkbeelden van Noam Chomsky.

Je kon er, zelfs als oudere weifelende student, onmogelijk iets tegen beginnen. In ieder geval wilden noch prof. Nauta, noch zijn collega dr. Lensink ook maar iets weten van enig moment van kritiek en zelfkritiek. Voor mij waren zij beiden toen al dwazen en slachtoffers van een tijdgeest die absoluut geen ruimte liet voor pluriformiteit en uitwisseling van argumenten.

Vandaar mijn gevoelsmatige sympathie voor Heleen Dupuis en mijn huiverig besef dat een oude vos (prof. Nauta) wel zijn haren, maar niet zijn streken verliest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden