Identiteit

Mijn complimenten voor het artikel `De twijfel knaagt aan Israël` van Alex Burghoorn (het Betoog, 22 november). Het vergt moed om de vraag naar het bestaansrecht van Israël te stellen....

Margot Heijnsbroek en Den Haag;

Ter nadere overdenking: wat wordt eigenlijk bedoeld als men over Israël spreekt als over `de Joodse staat¿? Voor de definitie van `Joods` zijn verschillende definities voorhanden. Binnen en buiten Israël zijn er veel mensen die zichzelf als Joods beschouwen, maar totaal niet godsdienstig zijn, en van de andere kant zijn er mensen die niet van Joodse afkomst zijn, maar zichzelf wel als Joods beschouwen omdat men zich tot het jodendom heeft bekeerd. De vraag wat precies het Joodse karakter van Israël inhoudt, is dus niet eenduidig te beantwoorden. Met andere woorden, de Joodse staat is een mythe, en wel een met vreemde consequenties. Zo kan een Israëli, ook als hij/zij niet religieus is, alleen een joods-religieus huwelijk aangaan, en heeft een geboren Amerikaan zonder Joodse moeder die zich tot (een van) de joodse religie(s) heeft bekeerd, zonder meer recht op het Israëlische staatsburgerschap, terwijl in het gebied geboren Palestijnse Israëli`s als tweederangsburgers allerlei rechten ontberen. Om maar te zwijgen over de situatie van de overige Palestijnen.

Vanwege die interne tegenstrijdigheid is de kans groot dat deze mythe op den duur onhoudbaar zal blijken. Als steeds meer Israëli`s de ondemocratische implicaties ervan inzien, ontstaat er perspectief op een seculiere staat met gelijke rechten voor iedereen, ongeacht afkomst en religie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden