Identiteitskaart wordt kwart duurder

Een identiteitskaart wordt vanaf volgend jaar minimaal een kwart duurder. Het maximumtarief dat gemeenten mogen rekenen voor het reisdocument gaat per januari met zeker 8 euro omhoog....

ANP

De maximumprijs voor de kaart werd in 2005 bevroren. Die ingreep moest van de identiteitskaart een goedkoop alternatief maken voor het paspoort, dat flink duurder is geworden doordat er tegenwoordig een chip in reisdocumenten zit. De extra kosten van een chip in de identiteitskaart worden nu nog niet doorberekend in de prijs.

De bevriezing van de leges is een tijdelijke maatregel die eind dit jaar afloopt. Vanaf januari moeten ook houders van een identiteitskaart betalen voor de kosten van de chip in hun reisdocument. Dat heeft staatssecretaris Ank Bijleveld donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Daarbij komt nog de jaarlijkse prijsverhoging voor reisdocumenten. Die wordt na het zomerreces vastgesteld door de ministerraad.

De verwachting was dat de prijsbevriezing de identiteitskaart populairder zou maken dan het paspoort. Uit een evaluatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat dit niet het geval is.

In de eerste maanden van dit jaar bestond 60 procent van de uitgegeven reisdocumenten uit paspoorten. De overige 40 procent waren identiteitskaarten. Het departement had erop gerekend dat de percentages door de bevriezing precies andersom zouden liggen.

Gemeenten mogen zelf bepalen welke onkostenvergoeding zij vragen voor reisdocumenten. In de praktijk blijkt dat de meerderheid het door Binnenlandse Zaken toegestane maximumtarief hanteert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden