Identiteitskaart is niet aan te slepen

In de maanden november en december zijn 225 duizend extra identiteitskaarten aangevraagd. De producent van de kaarten, Sdu Identification in Haarlem, kan nauwelijks aan de vraag voldoen....

1 januari

Iedereen van 14 jaar en ouder moet zich sinds de jaarwisseling kunnen legitimeren als de politie of een toezichthouder zoals stadswacht of een parkeerwachter,daar om vraagt. In de eerste twee dagen van het jaar kregen tientallen burgers een bekeuring omdat zij zich niet konden of wilden identificeren.

De meesten kregen een dubbele boete: één voor een strafbaar feit zoals rijden onder invloed of rijden zonder licht en één voor het niet kunnen tonen van een geldig identificatiebewijs. Alleen al in Rotterdam deelde de politie twintig bekeuringen uit.

De afgelopen maanden waarschuwde justitie al dat overtreders niet hoefden te rekenen op coulance. De burger moet er volgens justitie van doordrongen raken dat de identificatieplicht belangrijk is voor de veiligheid.

Ongeveer 330 duizend jongeren van 14 tot 18 jaar hebben paspoort noch rijbewijs en moesten voor de jaarwisseling een identificatiekaart aanvragen. Dat lijken ze massaal te hebben gedaan. De voorraad van 300 duizend voorgedrukte kaarten die Sdu Identification had aangelegd, is voor driekwart op.

Of het vooral jongeren zijn die de kaarten hebben gekocht, is niet zeker. Dat wordt niet centraal geregistreerd. 'De pas is ook aantrekkelijk voor mensen die al een paspoort hebben', zegt woordvoerder Fred Zwarts van Sdu Identification. 'Het pasje past makkelijk in de portemonnee. Niet iedereen wil altijd met zijn paspoort op zak lopen.' De kaart kost zo'n dertig euro.

Om aan de levertijd van vijf werkdagen te kunnen voldoen, heeft de drukker afgelopen maanden ook in het weekeinde gewerkt. De eerste ploegen beginnen nu om zes uur 's ochtends met het drukken van de kaarten.

Hoeveel bekeuringen er in het kader van de nieuwe wet exact zijn uitgedeeld, weet de politie niet. 'Identiteitspapieren controleren is geen doel op zich', benadrukt de woordvoerder van de Amsterdamse politie. 'Het is een extra bevoegdheid die we alleen gebruiken om te controleren of iemand degene is die hij zegt te zijn.'

Zomaar iemand aanhouden ter identificatie mag niet. De politie moet altijd een aanleiding hebben. Bijvoorbeeld bij zwartrijden, dreigende rellen, overlast of bij een brand of schietpartij waarbij de politie getuigen nodig heeft. In het proces-verbaal moet de agent vermelden waarom het tonen van het identiteitsbewijs verlangd werd.

De boete voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs bedraagt 25 euro voor jongeren tot 18 jaar. Volwassenen betalen minimaal 50 euro. Als een burger tegensputtert, kan de politie hem of haar meenemen naar het bureau.

Als de zaak voor de rechter komt kan die als hoogste sanctie een boete opleggen van 2250 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden