Update

Identiteit verdachte passagier uit vermiste Boeing bekend

De Maleisische autoriteiten hebben de de identiteit achterhaald van een van de twee mannen die met een gestolen paspoort in de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines zaten. Met hulp van een buitenlandse inlichtingendienst is achterhaald wie de man werkelijk is. Zijn naam en afkomst zijn echter niet bekendgemaakt.

Redactie
Een door het Vietnamese ministerie van Informatie en Communicatie vrijgegeven opname van wat mogelijk een deur is van de verdwenen Boeing. Beeld Ministry of Information and Communication Vietnam
Een door het Vietnamese ministerie van Informatie en Communicatie vrijgegeven opname van wat mogelijk een deur is van de verdwenen Boeing.Beeld Ministry of Information and Communication Vietnam

De politie wil wel kwijt dat de verdachte man geen Maleisiër is en ook niet uit Xinjiang komt, de Chinese regio waar vooral islamitische Oeigoeren wonen. 'De twee verdachten hebben geen Aziatisch uiterlijk', aldus de onderzoekers vanmiddag tijdens een persconferentie.

Het vliegtuig met 227 passagiers en 12 bemanningsleden aan boord verdween zaterdag plotseling van de radar. Het vloog boven de Zuid-Chinese Zee en is nog altijd niet teruggevonden.

Achteraf bleek dat aan boord twee mannen met gestolen paspoorten uit Italië en Oostenrijk zaten. Het belang van die ontdekking is vooralsnog onduidelijk.

Vanaf morgen wordt het gebied waarin wordt gezocht naar mogelijke brokstukken van het toestel verder uitgebreid, zo maakte de Maleisische overheid vanmiddag bekend in een persconferentie.

Haspel
De olievlekken die zaterdag op 150 kilometer van het Vietnamese eiland Tho Chu zijn waargenomen, zijn niet van het vermiste vliegtuig. Dat heeft onderzoek uitgewezen, zo maakten de Maleisische autoriteiten vanmiddag bekend tijdens een persconferentie.

Eerder vandaag bleek een geel object in de Zuid-Chinese Zee dat aanvankelijk werd aangezien voor een reddingsboot van het vermiste vliegtuig een met mos begroeid onderdeel van een grote haspel te zijn. Het dreef rond op ongeveer 130 kilometer ten zuidwesten van Tho Chu.

Schepen die deelnemen aan de zoekactie doorkruisen de zone ten zuidwesten van Vietnam waar wordt gezocht naar resten van de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines. Beeld afp
Schepen die deelnemen aan de zoekactie doorkruisen de zone ten zuidwesten van Vietnam waar wordt gezocht naar resten van de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines.Beeld afp

Eerder vandaag gaf de Vietnamese luchtmacht een beeldopname vrij van wat mogelijk een deur is van de Boeing 777. Maleisische onderzoekers zeggen evenwel nog steeds geen onderdelen van het vermiste toestel te hebben aangetroffen. De zoekactie is vanochtend zijn derde dag ingegaan.

De afbeelding van wat een uit composiet vervaardigde binnendeur van het toestel zou kunnen zijn, werd verspreid door het Vietnamese ministerie van Informatie en Communicatie. Eerder werd ook melding gemaakt van het signaleren van een deel van een staartstuk.

Vondst niet bevestigd
Het voorwerp werd gevonden op 90 kilometer van Tho Chu en ligt net als de haspel binnen de zone die na het ongeluk al was uitgeroepen tot voornaamste zoekgebied. De Maleisische instantie die de vermissing onderzoekt, maakte vanochtend bekend nog steeds geen officiële bevestiging van de Vietnamese autoriteiten te hebben gekregen.

De dienst zegt ook de mogelijkheid van een kaping niet uit te sluiten en nog steeds volkomen in het duister te tasten over het lot van vlucht MH370. Die vertrok zaterdagochtend om 00.41 uur (plaatselijke tijd) vanuit Kuala Lumpur naar Peking. Na nog geen uur ging het contact met het toestel verloren. Aan boord bevonden zich 227 passagiers en 12 bemanningsleden.

Bocht
Volgens Rodzali Daud van de Maleisische luchtmacht wijzen radargegevens erop dat het toestel vlak voor het contact verbroken werd een bocht maakte en terug leek te keren. Het is echter onduidelijk in welke richting het toestel vervolgens verder is gevlogen.

'We proberen het te begrijpen. De radar van het leger liet zien dat het toestel mogelijk is teruggekeerd en de civiele radar lijkt dit te bevestigen', zei Daud op een persconferentie.

In totaal zoeken 34 vliegtuigen en veertig schepen uit Vietnam, Maleisië, Thailand, Australië, Singapore, Indonesië, China en de Verenigde Staten naar het toestel of brokstukken daarvan.

Op grote hoogte ontploft
Vanwege het ontbreken van substantiële delen van het wrak of het opduiken van resten op geconcentreerde locaties, richt het onderzoek zich vooral op de mogelijkheid dat het toestel op grote hoogte is ontploft. Wrakstukken zouden daardoor over een zeer groot gebied verspreid kunnen zijn geraakt, zoals onder meer bleek tijdens de explosie van een Pan Am-toestel in 1988 boven het Schotse Lockerbie.

Met een aanslag wordt onder meer rekening gehouden doordat zich aan boord ten minste twee passagiers bevonden die gebruikmaakten van paspoorten die als gestolen waren geregistreerd. Politieorganisatie Interpol noemde het gisteren 'zeer zorgelijk' dat reizigers kennelijk onbelemmerd met vervalste identiteitspapieren aan boord van het toestel konden komen.

Aandelenkoers duikelt
De vermissing van vlucht MH370 had vanochtend, bij het openen van de beurzen in Zuidoost-Azië, onmiddellijk effect op de aandelenkoers van Malaysia Airlines. Het aandeel verloor aanvankelijk 16 procent van zijn waarde, om later weer iets omhoog te kruipen (minus 10 procent).

Zondag aangetroffen oliesporen. Beeld afp
Zondag aangetroffen oliesporen.Beeld afp
Een bemanningslid van een Vietnamees toestel dat deelneemt aan de zoekactie. Beeld afp
Een bemanningslid van een Vietnamees toestel dat deelneemt aan de zoekactie.Beeld afp
Een door het Vietnamese ministerie van Informatie en Communicatie vrijgegeven opname van wat mogelijk een deur is van de verdwenen Boeing. Beeld Ministry of Information and Communication Vietnam
Een door het Vietnamese ministerie van Informatie en Communicatie vrijgegeven opname van wat mogelijk een deur is van de verdwenen Boeing.Beeld Ministry of Information and Communication Vietnam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden