Column

Identiteit is het gevolg van gedeelde ervaring

We hebben de zaken met vreemdelingen al zo vaak verkeerd aangepakt dat de kans dat we iets goed zullen doen alleen maar groter wordt.

Migranten en vluchtelingen gaan aan boord van een bus bij de grens tussen Kroatië en Hongarije. Beeld ANP

Misschien komt het wel omdat ik zo gelukkig ben de laatste tijd, zonder precies te weten waarom - zouden de antidepressiva na tien jaar ineens gaan werken? - maar ik zie dus geen enkel probleem met de nieuwe vluchtelingen. Volgens mij zijn het wel leuke lui.

Het grootste voordeel is dat zij gedurig zijn onderdrukt en met bommen bestookt. Trauma's maken de mens schichtig en bescheiden. Laat op straat een brandalarmpje afgaan - de testosteronbom is meteen gevlogen. Vrouwelijke bewoners van Oranje wordt dan ook aangeraden 's avonds gewoon te gaan joggen. Aan de verschrikkelijke beelden van afgelopen week te zien, bestaat daar ter plekke behoefte aan.

Het zijn ook andere mensen dan die we indertijd zelf uit het Rif-gebergte hebben gehaald en - integratie moest voorkomen worden - op gebrek aan ontwikkeling hebben geselecteerd. De nieuwe vluchtelingen zijn niet gehaald, maar gebracht, door het lot, dat betere Nederlanders brengt dan wij - speciaal voor ons heeft het alle dommeriken en arme sloebers onder de vatbommen achtergelaten.

In het programma Andere Tijden kon je laatst zien hoe indertijd het selectieproces verliep. Er zat een dikke hoogindustrieel achter een tafeltje die, alsof hij de herinnering aan de slavernij nieuw leven in wilde blazen, steeds aan twee seconden kijken genoeg had om met een ja of nee over de toekomst van binnenkomende Marokkanen te beschikken.

Iets dat overigens de vraag oproept of de zwarte Nederlanders intussen niet eens genoeg aan die slavernij herinnerd zijn, lang genoeg voor ons volks-culturele divertissement zijn gekweld, en het niet eens tijd wordt voor de kutmarokkaan de plaats naast Sinterklaas in te nemen.

We hebben de zaken met vreemdelingen al zo vaak verkeerd aangepakt dat de kans dat we iets goed zullen doen alleen maar groter wordt. Iets hogere eisen stellen aan hen en ons zal al flink helpen. Ze spreken al een mondje Engels, de taal is zo geleerd, en - wat wil Maurice de Hond nog meer? - ze beschikken over digitale vaardigheden.

Tussen de gelukzoekers bevinden zich volgens Rob Wijnberg van De Correspondent bovendien ook gelukbrengers. De opa van Wijnberg was vluchteling, zijn moeder ook, dus zonder vluchtelingen, wil hij zeggen, hadden we helemaal nooit Rob Wijnberg gehad. En geen Albert Einstein; Rob kijkt niet alleen naar zichzelf.

Ik dacht altijd dat identiteit geld was - de Griek is een heerlijk mens tot hij geen geld meer heeft. Ik heb me vergist. Identiteit is het gevolg van gedeelde ervaring. Samen bang zijn, samen schreeuwen, samen hakenkruizen verkeerd om op de gevels kalken. Hoe groter de gevaren, hoe meer problemen, des te sterker onze identiteit.

Samen bang zijn bindt. En hebt u de ogen van de meisjes en vrouwen al gezien? Net als wijsheid komt schoonheid uit het oosten. We weten dat een ras er enorm van opknapt als je het met andere rassen mengt, in uiterlijk, gezondheid en sportiviteit. Al die meisjes, van wie onze zonen straks misschien wel mogen profiteren, als ze het eerst natuurlijk netjes vragen, verwijzend ook naar het volksbelang, fleuren nu al het straatbeeld op.

Ja, varkens eruit, amandelen erin - onze genenpoel gaat heerlijk ruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden