Identidief

Ben ik paranoïde? Waarschijnlijk wel. Raak ik mijn identiteit via internet kwijt? Waarschijnlijk niet. Toch merk ik dat ik steeds voorzichtiger word....

Peter van Lonkhuyzen

Een voorbeeld. Via internet was ik bezig om me in te schrijven bij een 'carrier select' telecomprovider. Echt goedkoop wordt dat pas als je de maatschappij toestaat om rekeningen per e-mail te sturen en het bedrag automatisch af te schrijven. Daartoe moest ik een formulier invullen met mijn persoonlijke gegevens waaronder het bankrekeningnummer.

Ik begon te aarzelen. Ik ken het het betrokken bedrijf alleen via internet. Aan wie geef ik nu eigenlijk mijn gegevens in handen?

Waarschijnlijk ben ik inderdaad paranoïde. Er is geen enkele reden om aan dat bedrijf te twijfelen. Onterecht afgeschreven bedragen kan ik (binnen een maand) terugvorderen. Maar toch. Wat als het bedrijf een groot bedrag laat afschrijven, en ineens naar het buitenland verdwijnt?

Paranoïde zijn is geen leuke eigenschap. In Nederland zijn we behoorlijk achterdochtig, betalen via internet is niet erg populair, terwijl ons als consument vrij weinig kan gebeuren (het risico bij het gebruik van de creditcard ligt bij de winkelier). In theorie kan iemand misbruik maken van je bankrekening, maar voor zover ik kan nagaan komt dat weinig voor. Op de website van de Consumentenbond staat maar een enkel probleemgeval, andere soorten klachten komen veel vaker voor (maar toch: probleemgevallen zijn er wel).

Deels komt dat misschien doordat de internetveilingen in ons land nog in opkomst zijn. In de VS staan de veilingen met stip bovenaan de lijst van de meest voorkomende fraudeklachten, zoals blijkt uit recente cijfers van de Federal Trade Commission (FTC). Er blijkt nog meer uit deze cijfers: het aantal klachten is enorm gestegen (van 220 duizend in 2001 naar 380 duizend in 2002). En niet minder dan 43 procent had te maken met 'identiteitsdiefstal'.

De internetkrant WebWereld citeert zelfs iemand van de FTC die zegt dat er een nieuw beroep is ontstaan: identiteitsdief. Iemand gespecialiseerd in het inbreken bij computernetwerken om persoonlijke gegevens te stelen.

Ik heb nog nooit gemerkt dat iemand mijn gegevens heeft misbruikt. Aan de andere kant: dit soort fraude blijkt flink in de lift te zitten, zoals blijkt uit de cijfers van de FTC. Vervelend is dat je machteloos staat. Hoeveel bedrijven beschikken inmiddels over mijn gegevens? Vele tientallen.

Er is nog nooit wat gebeurd, toch ben ik bang dat het een kwestie van tijd is. Je kunt weinig doen, behalve voorzichtig (of: paranoïde) zijn. Dan maar niet goedkoop bellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden