idee

Volgens Srirang Manohar is het mogelijk dat er een waardige opvolger komt van CaMu. De lezers zijn in staat om zelf pareltjes te schrijven....

Ik ben abonnee van de Volkskrant en las met enige regelmaat CaMu. Eerlijk gezegd was ik hun meningen en schrijfstijl een beetje moe. Ik denk dat dit de kans is voor de Volkskrant om CaMu achter zich te laten en te starten met een frisse, nieuwe kroniek.

Toen ik zestien was, begon ik de krant te lezen. Dit had veel te maken met een dagelijkse kroniek in de lokale Engelstalige krant van Bangalore – de stad waar ik vandaan kom in India. Deze kroniek heette simpelweg The Middle, en was te vinden in de centerfold van de krant, in formaat en stijl vergelijkbaar met CaMu.

Vergelijkbaar maar toch anders en hier gaat het om: het verschil was dat iedereen een artikel kon inzenden voor deze kroniek – zolang het mooi geschreven was. De onderwerpen waren zeer gevarieerd – van politieke satire tot de eenzame oude buurman, van reisverhalen tot sport. De artikelen waren allemaal parels van de Engelse taal.

Toen ik er achter kwam dat de schrijver van twee of drie van deze stukjes een klasgenootje was: een stil, 16-jarig meisje met vlammende zwarte ogen, was ik vastbesloten haar succes te evenaren.

Na diverse afwijzingen (mijn creatieve vonk was heel klein), slaagde ik er op mijn 19de eindelijk in mijn eerste artikel gepubliceerd te krijgen. Wat een gevoel was dat, mijn naam in de krant te zien staan, dat ik in de huishoudens van minstens honderdduizend lezers binnenkwam!

De cheque van 150 roepies die ik kreeg, was ook wel handig. In mijn vrije tijd ging ik door met schrijven, maar de afwijzingen waren zo talrijk dat ik gemakkelijk mijn kamer ermee had kunnen behangen, terwijl mijn talentvolle klasgenootje intussen vele stukjes publiceerde. Zij is op dit moment een bekende schrijfster in India. Ik ben nu 34 en krijg nog steeds afwijzingen, tegenwoordig van wetenschappelijke tijdschriften waarin ik probeer mijn onderzoek te publiceren. Maar dat is een ander verhaal.

Als ik mijn creativiteit loslaat op de Nederlandse taal kan ik ten minste een publicabel stuk per jaar schrijven. Er moeten minstens driehonderd andere mensen in Nederland zijn die dat ook kunnen.

De voordelen zijn divers: men hoeft niet meer dagelijks de meningen van dezelfde auteurs te slikken. De krant kan verzekerd zijn van een grotere participatie van de lezers. Als deze schrijvers een nominaal bedrag betaald krijgen voor hun bijdragen zal de Volkskrant waarschijnlijk ook nog geld besparen.

Haaksbergen Srirang Manohar

Diepere betekenis

Diepere betekenis
Mag ik voorstellen om op de plek van CaMu dagelijks een zin met diepere betekenis te plaatsen, zodat de lezer elke dag iets heeft om over na te denken. Ik wil graag een voorbeeld geven: ‘In de stilte ligt de openbaring’ (Laotse). Als u al geen goede vervanging heeft voor CaMu, dan zijn er zo honderden filosofische zinnen te vinden. Alles beter dan die kat!

Diepere betekenis
Amsterdam/ Keulen Klaus Fiedler

Vertrouwd

Vertrouwd
De afgelopen weken is het mij opgevallen dat er bepaalde personen zijn die de kwaliteit van een dagblad af laten hangen van het stripje, een of twee columnisten of zelfs het puzzeltje. Nog opvallender is het dat deze mensen ‘als waren zij in hun eer aangetast’ in de pen klimmen om de krant en alle lezers hiervan op de hoogte te brengen. Vindt u die Gummbah ook zo raar? En die kat op de voorpagina, is dat eigenlijk geen poes? Bij een krant gaat het toch om of het nieuws naar waarheid is geschreven.

Vertrouwd
Zaandam Guido Hoogeboom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden