Ideetje: dna in de strijd werpen tegen de anonieme hondendrol

Met een combinatie van dna-onderzoek en sociale controle wil het CDA in Lingewaard, tussen Arnhem en Nijmegen, de strijd aanbinden met hondenpoep. Ook de gemeentefinanciën worden daar beter van, verwacht bedenker Piet Boeijen (72), oud-raadslid voor het CDA en voormalig directeur van een regionale mestbank. Hij denkt alle valkuilen te hebben omzeild die andere gemeenten deed terugdeinzen voor CSI-dogshit.

Getverderrie. Beeld Thinkstock

Als het aan het CDA ligt, laten hondenbezitters voortaan bij de dierenarts wangslijm afnemen van hun huisdier, waarna het dna-profiel wordt opgeslagen in een databank. Komt een controleur een hondendrol tegen die niet is opgeruimd, dan stuurt hij wat poep naar het lab om de dader te achterhalen.

Technisch is dat een fluitje van een cent, maar de privacywetgeving ligt dwars, bemerkte Boeijen na overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens. 'Niet de hond heeft rechten, maar de mens daarachter. Je kunt registratie dus niet verplichten.' Daarom gaat de initiatiefnemer uit van vrijwilligheid. Sociale controle moet de rest doen.

Ereteken
De honden die meedoen, krijgen een ereteken: een opvallende goudkleurige penning. Boeijen verwacht dat de baasjes in Lingewaard met honden zonder penning door hun dierenarts of door buurtgenoten op die weigering worden aangesproken. Daarvoor is de vervuiling nijpend genoeg, denkt hij. 'Hondenpoep is een terugkerend probleem waar veel burgers zich groen en geel aan ergeren.'

De hondenbezitter die het honden-dna laat registreren, krijgt ter aanmoediging een beloning voor goed gedrag: een korting van 50 euro op de hondenbelasting, die het baasje weer moet inleveren als er toch poep van de betreffende hond wordt ontdekt. 'Zo hopen we de bezitters te bewegen zelf het probleem op te lossen. Het gelijkheidsbeginsel kan een dergelijk belastingvoordeel nog in de weg staan, maar mij is verzekerd dat dit plan haalbaar kan zijn als de gemeente het voorstel goed onderbouwt.'

Positieve reacties
Een eerste presentatie voor de collegepartijen in Lingewaard leverde vooral positieve reacties op, aldus de bedenker. Volgende maand komt het voorstel in de gemeenteraad aan de orde, en dat is niet op 1 april, bezweert Boeijen.

Is teruggave van de hondenbelasting niet een te grote aanslag voor de gemeente? Boeijen: 'Juist niet. Nu is het hondenbeleid niet dekkend, vooral door de hoge kosten voor het regelmatig reinigen van hondenpoepplaatsen. Hiermee besparen we juist geld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden