Ideële campagne heeft grote plek in de reclame

1995 is het jaar geweest voor de ideële reclame. Niet eerder is er in Nederland in de media zoveel plaats en zendtijd beschikbaar gesteld voor deze reclame....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De totale bestedingen bedroegen zes miljoen gulden, 40 procent meer dan het jaar daarvoor, zo heeft de Stichting Ideële Reclame (SIRE) dinsdag bekendgemaakt.

SIRE maakt reclame voor zaken van algemeen belang waarvoor geen fondsen zijn. Zowel de makers als de media die meewerken, doen dit zonder vergoeding. Sinds 1967 heeft SIRE voor bijna zeventig onderwerpen aandacht gevraagd.

De Nederlandse omroepen besteden 2,7 miljoen gulden aan televisiereclame en 115 duizend gulden aan radiospots. De dagbladen plaatsten voor 1,8 miljoen gulden aan advertenties, een toename van 54 procent ten opzichte van 1994.

De waarde van buitenreclame steeg van 810 duizend gulden in 1994 naar 845 duizend gulden in 1995. De plaatsingen in vak- en nieuwsbladen hadden een waarde van 83 duizend gulden.

De meeste ruimte kreeg de SIRE-vuurwerkcampagne ('Je bent een rund als je met vuurwerk stunt') in de media (2,7 miljoen gulden). Andere campagnes gingen over eenzaamheid, euthanasie en wilsverklaring, wellevendheid, pesten en vrijwilligerswerk. Elke actie leidde tot mediabestedingen van tussen 500 duizend en 700 duizend gulden. In januari begon SIRE met de campagne rond Klare Taal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden