Ideeën voor andere band met Antillen

De relatie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen moet radicaal worden gewijzigd. De Antilliaanse regering in Willemstad verdwijnt, en Nederland krijgt een rechtstreekse bestuurlijke verhouding met de afzonderlijke eilanden....

Van onze verslaggevers

Dat staat in een voorstel dat vrijdag op de Nederlandse Antillen is aangeboden aan minister De Graaf voor Koninkrijksrelaties. De Antillianen en de Nederlanders in de werkgroep onder leiding van oud-gevolmachtigd minister 'Papy' Jesurun steunen het voorstel unaniem, en dringen aan op haast bij de hervormingen.

De Graaf reageerde terughoudend. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid, stelde hij. In het verleden zijn immers al veel pogingen gestrand om de verhoudingen tussen Nederland en de overzeese rijksdelen te veranderen.

Volgens een van de commissieleden, Paul Rosenmöller, oud-leider van GroenLinks, moet 'uiterlijk juli 2005 alles politiek worden afgekaart'. De Graaf wilde zich niet vastleggen op een tijdstip. Wel erkende hij 'dat de huidige structuur niet voldoet'.

In het voorstel-Jesurun komt een einde aan de dubbele bestuurslaag op de Antillen. De op te heffen regering van het land Antillen slaagt er niet in armoede en criminaliteit te bestrijden, is geldverslindend, bureaucratisch en een bron van corruptie. De overheidsschuld bedraagt 2,4 miljard euro. De vroegere premier Anthony Godett is veroordeeld als fraudeur. Zijn zus Myrna, die hem opvolgde, wordt eveneens van corruptie verdacht. Den Haag denkt wel zaken te kunnen doen met de huidige premier Ys.

De werkgroep stelt vast dat alle eilandgebieden onderdeel willen blijven van het koninkrijk. Ze hechten aan financiële, bestuurlijke en juridische banden met Den Haag. Maar ze wensen niet als een provincie of gemeente van Nederland behandeld te worden.

In het voorstel worden Curaçao en Sint Maarten zelfstandige landen binnen het koninkrijk. Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen de nieuwe status van Koninkrijkseiland.

De werkgroep heeft geen pasklare oplossingen voor twee netelige kwesties: de schuldenlast en de democratische controle. In elk geval mag Nederland de schulden niet zomaar kwijtschelden. Een nieuw Koninkrijksparlement, met parlementariërs uit zowel Nederland als de Antillen, is een denkbare oplossing voor het 'democratisch tekort'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden