Idealisme met ambtelijke allure

Ook het Haagse Stroom heeft een groepstentoonstelling, die aan de ene kant minder ambitieus is, maar tegelijk veel meer. De expositie over 'Kritische utopisten' noemt zich bescheiden een 'etalage van ideeën', maar het is niet minder dan het haast wetenschappelijke onderzoek van vier kunstenaars en architecten die de wereld willen...

Merlijn Schoonenboom

Idealisme maar dan modern: met gebruik van moderne technologische en methodische hulpmiddelen, en het liefst ook nog praktisch toepasbaar. Nils Norman (1966) maakt een Europese tournee met zijn Geocruiser, een omgebouwde stadsbus. Achterin een broeikas voor ecologisch verantwoorde voedselvoorziening, voorin een bibliotheek met boeken over alternatieve economische systemen. In Stroom zijn hiervan een video te zien en maquettes, wel aanwezig is een fiets met multifunctionele aanhanger.

Waar Norman in zijn bus nog iets romantisch heeft, ontwierpen de anderen projecten van haast ambtelijke allure. Zo presenteren One Architecture en Berend Strik voor de gemeente hun plannen voor een ideale woon/werkruimte voor oudere kunstenaars - zowel in rijen A4-tjes aan de muur, als in vier wandtapijten met fotocollages in de vorm van een bloem - en Kyong Park wil in de desolate binnenstad van Detroit 'meer menselijke' architectuur ontwikkelen. Van hem is op groot scherm te zien de video Detroit: making it better for you (2001).

Het zou mooi zijn als de initiatieven beleidsmakers op betere ideeën brengen. Maar in een tentoonstelling gaat het ook om de kracht van het beeld, en hier moet eerst veel worden gelezen alvorens het beeld wordt begrepen.

Het project van Ocean Earth is al niet meer te onderscheiden als kunstwerk. Dit collectief strijdt sinds 1978 voor de beschikbaarheid van overheidsrapporten en satellietfoto's. Veel ecologische schade wordt volgens haar verzwegen. Metershoge betekende zeekaarten zijn te zien, foto's van milieuverontreiniging, en een video hoe Ocean Earth in Scheveningen een zeewierkwekerij opzet voor fossiele energie. Dit is harde activistische ernst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden