‘Ideale uitzendkracht heeft al vaste baan’

Slechte tijden voor uitzendbureaus...

AMSTERDAM Jarenlang ging het goed in de uitzendbranche, maar de klad zit erin. Negatieve cijfers in het maandelijkse overzicht van de branchevereniging ABU beginnen al bijna gewoon te worden. Uitzendkrachten werken minder uren, en de omzet van de uitzendbureaus daalt.

Over de periode half juni tot half juli was de omzet van de uitzendbureaus 3 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. Het aantal gewerkte uren liep met 7 procent terug. De cijfers zijn negatief voor alle sectoren. Het beroerdst is de situatie in de medische functies, waar de omzet terugliep met 5 procent en het aantal gewerkte uren met 9 procent. Er zijn geen tekenen dat dit snel zal veranderen.

Het uitzendconcern USG People kwam twee weken geleden met tegenvallende cijfers. Toen topman Ron Icke zei dat de malaise in de branche nog wel twee jaar kan duren, ging het aandeel onderuit. USG moest 12,8 procent inleveren. Icke weet de dalende tendens aan de haperende economie.

ABU deelt de opvatting dat de stand van de economie de uitzendbureaus parten speelt. Volgens woordvoerder Remco Icke zijn ondernemers voorzichtiger geworden met het inhuren van personeel. ‘Maar volgens ons is dat vooral een kwestie van gevoel.’

Economische neergang manifesteert zich volgens ABU altijd het eerst in de uitzendbranche. De cijfers lijken dat te bevestigen. Toch ziet ABU de belangrijkste oorzaak niet bij een lagere groei, oplopende inflatie of ander financieel ongerief.

Icke: ‘Volgens ons is hét probleem dat wij te weinig geschikte mensen hebben om aan de vraag te voldoen. Want de vraag naar goed geschoold, vaktechnisch personeel is er zeker. Mensen die over de juiste papieren beschikken, raken we zo kwijt.’

Dat zijn er heel wat. Elektriciens, loodgieters, vrachtwagenchauffeurs en monteurs worden met open armen ontvangen. Maar ook hoger geschoold personeel als juristen, accountants en architecten kunnen per omgaande aan de slag.

Logisch, aldus ABU. De werkloosheid is bijzonder laag en bedrijven moeten blijven produceren. Maar daar openbaart zich de kern van het probleem: mensen met de juiste opleiding en ervaring zijn allemaal al aan het werk.

Dat wil zeggen: de mensen die bedrijven het liefst willen hebben. Volgens ABU mikken bedrijven te hoog en richten ze zich te veel op de ideale kandidaat. Icke: ‘Ouderen en arbeidsgehandicapten bijvoorbeeld zijn niet populair bij werkgevers.’ Ouderen omdat ze vaak ziek zouden zijn, en gehandicapten omdat hun werkplek moet worden aangepast.

Dat is niet terecht, vindt ABU. Het ziekteverzuim van 45-plussers is volgens Icke het laagst, en gehandicapten zijn vaak sterk gemotiveerd. ‘Er is een mentaliteitsverandering nodig bij werkgevers’, zegt de topman.

‘In plaats van een fulltimer kun je ook twee mensen met een halve werkweek aanstellen. En het hoeven ook niet altijd 25-jarigen te zijn. Iemand van 54 kan ook heel goed werk verrichten.’ Hier en daar begint dat door te dringen.

Zelf probeert ABU, al of niet in samenwerking met gemeenten of het CWI ‘moeilijke’ uitzendkrachten te scholen. Mensen uit etnische minderheden, langdurig werklozen en ouderen die moeilijk aan de slag komen, vergroten zo hun kansen. Icke: ‘Eenmaal aan de slag, zijn werkgevers vaak goed over ze te spreken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden