Ict-reuzen VS: hervorm spionageprogramma

Amerikaanse technologiebedrijven als Google, Apple, Microsoft en Facebook dringen aan op een 'grondige hervorming' van het Amerikaanse spionageprogramma. Zij vrezen commerciële consequenties.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - In een brief, die donderdag is gestuurd naar een aantal Amerikaanse senatoren, vragen zes bedrijven om meer transparantie over de surveillance van de inlichtingendienst NSA. Ook willen ze 'substantiële privacybescherming' van hun gebruikers.

Bedrijven als Google, Apple en Facebook worden er zelf vaak van beschuldigd zich weinig gelegen te laten liggen aan de privacy van hun gebruikers. Maar ze voelen nu dat de praktijken van de NSA zich tegen hen keren. Donderdag riep de Duitse journalistenvakbond zijn leden op de zoekmachines Google en Yahoo niet meer te gebruiken vanwege de spionage door Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten.

Die oproep volgt op onthullingen van de Washington Post, die woensdag beschreef dat de NSA en zijn Britse partner GCHQ de datastromen tussen de (buitenlandse) servers van Google en Apple opvissen en kopiëren om ze vervolgens voor eigen gebruik te analyseren. Het zou gaan om zoektermen en mailtjes van miljoenen gebruikers.

Deze zomer werd al bekend dat de NSA via het Prism-programma gegevens opvraagt bij Google, Facebook en Yahoo. Daarbij moet de dienst echter een officiële procedure volgen, waarbij de zoekcriteria expliciet moeten worden gemeld. Het directe aftappen van de glasvezelkabels tussen de serversbiedt de NSA de mogelijkheid om veel grootschaliger en ongerichter te vissen en om de massaliteit van het zoekwerk geheim te houden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden