ICT en technische functies het moeilijkst te vervullen

Voor het eerst sinds de economische crisis ondervinden HR-professionals dit jaar weer problemen met werving & selectie van nieuwe mensen. Vooral vacatures in de functiegroepen ICT & techniek zijn lastig in te vullen. Ook hebben organisaties meer moeite dan ooit om het behoud van werknemers te waarborgen. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van salaris- en HR-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij, onder 972 Nederlandse HR-professionals.

© THINKSTOCK

In 2008 gaf nog 74 procent van de ondervraagden aan moeite te hebben met het werven van nieuwe medewerkers. Dit aantal daalde tot ruim een kwart (26 procent) in 2010. Nu gaat het cijfer weer omhoog. Uit het onderzoek blijkt dat in 2011 ruim een op de drie ondervraagden (35 procent) kampt met het vinden van de juiste mensen voor de organisatie. Voor komend jaar verwacht 43 procent van de HR-professionals problemen.

Moeilijk vervulbare functies
Net als in 2010 zijn met name de technische functies lastiger in te vullen. Techniek & Onderhoud voert dit jaar de lijst aan (29 procent), op de voet gevolgd door ICT, waar de problemen steeds heftiger worden. Het aantal HR-professionals dat problemen verwacht bij de invulling van ICT-functies is sinds 2009 ruim verdubbeld van 11 procent naar 28 procent.

'Hoewel organisaties bij bijna alle functiegroepen meer problemen ondervinden dan afgelopen jaren, kenmerkt de krapte op de arbeidsmarkt zich door de mismatch tussen vraag en aanbod,' aldus Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. 'Het valt bijvoorbeeld op dat organisaties meer problemen hebben met de invulling van bèta-gerelateerde functies dan met het vinden van bijvoorbeeld geschikte HR-professionals en juristen.'

Top 12 moeilijk invulbare functies
1. Techniek & Onderhoud 29%
2. ICT 28%
3. Productie/Operations 24%
4. Verkoop 24%
5. Financiële Zaken 17%
6. Bestuur en directie 15%
7. Inkoop en logistiek 13%
8. Onderzoek & Kwaliteit 12%
9. Marketing & Communicatie 11%
10. Ondersteuning 9%
11. Juridische Zaken 8%
12. HR 7%

Uitdaging HR: boeien en binden
Naast de instroom van nieuwe medewerkers wordt ook het behoud van werknemers een grotere uitdaging voor organisaties. Ruim een kwart (28 procent) heeft op dit moment moeite om bestaande werknemers binnen de organisatie te houden. Dat is drie keer zoveel als in 2010 (9 procent). Ondanks deze verslechtering schat de HR-professional niet in dat de trend zich doorzet. Dat heeft weer alles te maken met de mobiliteit van werknemers.

Hans van der Spek: 'Door een tekort aan gekwalificeerd personeel gold lange tijd: 'Als je werk niet bevalt, dan zoek je een andere baan'. Maar in economische mindere tijden lijkt het verstandiger voor werknemers om op zeker te spelen. Werknemers blijven liever zitten waar ze zitten en zoeken daardoor minder actief naar een nieuwe baan. Dit heeft echter wel een verlammend effect op de arbeidsmarkt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden