'Icedome is historische vergissing'

 Een historische vergissing noemt de Friese commissaris van de koning, John Jorritsma, de beslissing van schaatsbond KNSB om de topsport, variërend van langebaanschaatsen tot inline-skaten, onder te brengen in Almere.

AMSTERDAM - Die keuze gaat ten koste van schaatsmekka Thialf in Heerenveen en TranSportium, een initiatief van een aantal bedrijven in Zoetermeer. 'De KNSB vervreemdt zich van zijn schaatsachterban. Thialf wordt aan de kant gezet voor gratis ijs in een niet bestaand stadion', aldus Jorritsma vrijdag.


De KNSB en NOC*NSF benadrukken dat het om een 'voorlopige gunning' gaat. Het bestuur van de schaatsbond wil eerst meer zekerheid over de financiële onderbouwing. KNSB-voorzitter Doekle Terpstra daarover: 'Ik wil geen luchtkasteel, maar een solide plek voor topsport.' Met het voorlopige karakter van de toewijzing blijft een sluitende begroting dus ook een ontbindende voorwaarde.


De twee verliezende partijen hebben daarom van de gelegenheid gebruik gemaakt om beroep aan te tekenen. De druiven zijn zuur in Heerenveen en Zoetermeer.


Woordvoerder Cees den Bakker namens TranSportium: 'Hier is sprake van een gedwongen verloving waaruit alleen maar een slecht huwelijk kan voortkomen.'


Het Iced¿me biedt de nationale schaatstop gratis trainingsuren aan. Die voorziening zou een belangrijke rol hebben gespeeld in het positieve oordeel voor Almere. Onder bestuurders en schaatsers wordt echter betwijfeld of dat aanbod van lange duur kan zijn. Schaatscoach Renate Groenewold zei daarover bij de NOS: 'Ik denk dan met mijn boerenverstand: dat geld moet toch ergens vandaan komen. Wie gaat dat betalen?'


Haar collega Bart Veldkamp vindt dat er te weinig oog is voor de toekomst. 'Een baan voor de topsporters is leuk, maar waar komt het talent vandaan? Het hele landelijke schaatsbeleid ontbreekt in dit plaatje.'


Sven Kramer, de beste schaatser ter wereld, maakte zich in de publiciteit ook sterk voor een gerenoveerd Thialf. Hij is het dus niet eens met de beslissing, maar is wel blij dat die is genomen. 'Ik ben niet aangeslagen of zo. Ik zie ook wel in dat die baan er gewoon moet komen.' Kramer, woonachtig in Heerenveen, ziet nog geen reden te verhuizen naar Almere. Los van het bid gaat de verbouwing van Thialf ook gewoon door. Met 50 miljoen euro van de provincie Friesland gaat de spade volgend jaar de grond in om er twee jaar later weer uit te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden