Icedôme Almere blijkt financieel onhaalbare zaak

Het Nederlandse topschaatsen verhuist niet naar Almere. Woensdag werd duidelijk dat de financiering van Icedôme, de beoogde nieuwe nationale ijstempel in Flevoland, niet is rondgekomen. De bouw van het schaatspaleis in Almere Poort was begroot op 183 miljoen euro. Acht maanden werd vruchteloos gezocht naar financiers.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

AMSTERDAM - De schaatsbond KNSB, de sportkoepel NOC*NSF en de Icedôme zelf constateerden met elkaar dat de financiële middelen en de afgesproken zekerheden ontbraken om de gunning van de topsportlocatie aan Almere gestand te doen. Vorig jaar kreeg Icedôme, een puur particulier initiatief, door een uitspraak van de schaatsbond en NOC*NSF de status van de nieuwe topsportaccommodatie. Die werd zelfs via gerechtelijke weg afgedwongen.

Thialf in Heerenveen bezat die status. Alle trainingen van de Nederlandse topploegen in het schaatsen, shorttrack, kunstrijden en inlineskaten zouden per 2016 in Icedôme moeten plaatshebben. Ook zou de nieuwe ijstempel elk seizoen één grote, internationale wedstrijd toegewezen krijgen. Het plan behelsde liefst twee 400-meterijsbanen.

Er waren vanaf het begin twijfels over de haalbaarheid van de plannen van initiatiefnemers Folkert Buiter en Jakko Jan Leeuwangh. Zij werkten voor de bouwbedrijven BAM en Van Wijnen en schermden met de deelneming door een Amerikaanse exploitant. In de beoordeling van de KNSB en NOC*NSF bij de uitgeschreven tender scoorde Icedôme het beste cijfer, vooral omdat de kostbare ijsuren voor de topsport gratis ter beschikking werden gesteld.

Cees den Bakker van concurrent TranSportium, een even kostbare dubbele ijsbaan in Zoetermeer, zei woensdag nog steeds een nare smaak in de mond te hebben over die gratis uren. 'Inhoudelijk waren wij in de beoordeling door Hypercube, het ingehuurde bureau, de besten', aldus Den Bakker.

De grote winnaar van de dag lijkt Thialf in Heerenveen. Daar worden sinds de overkapping uit 1987 alle grote wedstrijden van het Nederlandse schaatsen gehouden. De nieuwbouwplannen voor Thialf - schaatsers klaagden over de verouderde accommodatie - ontwikkelden zich echter zo traag dat Almere en Zoetermeer zich aandienden als concurrenten.

Thialf kwam in mei 2013 als nummer drie uit de beoordeling van de tender. Na die diskwalificatie kwam de provincie Friesland in actie. Er kwam 50 miljoen beschikbaar voor 'vernieuwbouw.' Die zou deze zomer beginnen, maar na een rechtszaak over de aanbesteding is de bouw met maanden vertraagd. Commissaris Joop Atsma: 'Het stadion wordt nu in 2015 in driekwart jaar nieuw gebouwd. Deze zomer maken we gewoon nog zomerijs. Alleen de machinekamer wordt vernieuwd.'

De opvatting dat TranSportium als nummer twee uit de eerste tender zou kunnen doorstromen naar positie nummer één is niet correct, zo liet NOC*NSF woensdag weten. Volgens woordvoerder Geert Slot begint een geheel nieuw proces. Volgens Den Bakker van TranSportium heeft zijn planning een jaar lang min of meer stilgestaan. Een plan met één 400-meterbaan bleek geen optie. Den Bakker zegt dat Zoetermeer nog steeds ambitieus is, omdat kunstijsbaan De Uithof in Den Haag dreigt te sluiten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden