Icederby in Dubai verschoven naar 2015

De initiatiefnemers van Icederby zien zich gedwongen de lancering van hun nieuwe schaatsevenement uit te stellen door de aanhoudende tegenwerking van de internationale schaatsunie ISU. Het was de bedoeling eind oktober in Dubai een driedaagse wedstrijd te houden met een prijzenpot van 1,4 miljoen euro. Dat evenement is verschoven naar maart of april 2015.

AMSTERDAM - Tegen die tijd verwacht Icederby dat de ISU zijn bezwaren tegen de combinatie van langebaan en shorttrack heeft laten varen, mogelijk onder druk van de Europese Commissie. De Nederlandse schaatsers Mark Tuitert (langebaan) en Niels Kerstholt (shorttrack) zijn twee weken geleden met een klacht tegen de schaatsbond naar de Europese Commissie gestapt. Ze vinden dat de ISU misbruik maakt van haar monopoliepositie.


Volgens de jurist die Tuitert en Kerstholt bijstaat, de Vlaamse hoogleraar Ben Van Rompuy, verbiedt het Europese mededingingsrecht de ISU deelnemers aan Icederby voor het leven te schorsen.


Volgens Van Rompuy maakt de schaatsfederatie flagrant misbruik van haar monopoliepositie, mogelijk uit onbekendheid met de Europese regelgeving over sport.


Het is een sportbond niet toegestaan het alleenrecht op het organiseren van wedstrijden te claimen. In vergelijkbare zaken in de auto- en motorsport moesten bonden afzien van dergelijke verboden.


Het kan maanden duren voordat de Europese Commissie het onderzoek naar de ISU-handelswijze opent. Icederby en de geldschieters uit Dubai hebben besloten dat het conflict de lancering niet mag overschaduwen. Bovendien wilden ze de schaatsers, trainers, officials en ander (vrijwillig) personeel niet tot een keuze tegen de ISU dwingen.


Volgens Jack Mortell, de Amerikaanse partner van de Zuid-Koreaanse initiatiefnemers, was het ondanks het risico van schorsing wel gelukt om 48 internationale schaatsers (24 shorttrack, 24 langebaan) te contracteren voor een evenement in oktober.


Het start- en prijzengeld is aanlokkelijk, vooral voor schaatsers uit landen die onbekend zijn met commerciële schaatsploegen die topsporters een degelijk inkomen verschaffen, zoals Nederland.


Schaatsers zouden in drie dagen tussen de 30- en 100 duizend euro kunnen verdienen, veel meer dan de ISU vergeeft in een wereldbeker- of WK-weekeinde.


Maar het is de ambitie van Icederby om naast de reguliere wedstrijden te bestaan, niet om ze te verdringen. Het is bedoeld om de schaatsers extra inkomsten te verschaffen en de sport met een nieuwe wedstrijdformule naar onontgonnen gebieden te brengen.


Naast Dubai, dat een contract voor zes jaar met Icederby heeft afgesloten (tot 2020), zijn ook andere steden geïnteresseerd in het organiseren van een evenement. Ook PyeongChang, de olympische organisator van 2018, behoort tot de kandidaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden