ICC beslist over eerste proces

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) maakt maandagmiddag bekend of het zijn eerste proces ooit gaat houden tegen Thomas Lubanga. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo verdenkt de Congolese politicus van het ronselen en inzetten van kindsoldaten.

Afgelopen november heeft de Argentijn tijdens een zogeheten 'bevestigingszitting', een primeur in de internationale strafrechtspleging, een deel van zijn bewijs tegen Lubanga gepresenteerd. De rechters van de Kamer van Vooronderzoek maken maandag bekend of er volgens hen ,,substantiële redenen'' zijn om aan te nemen dat Lubanga schuldig is.

Als de rechters tot een proces besluiten, moet ,,boven redelijke twijfel'' worden aangetoond dat Lubanga schuldig is, een hogere bewijslast. De beslissing over het al dan niet houden van een proces zal maandag worden voorgelezen door de Franse ICC-rechter Claude Jorda.

Het ICC, het eerste permanente internationale hof voor de berechting van verdachten van oorlogsmisdaden, zetelt sinds 2002 in Den Haag. Het heeft tot nu toe slechts een verdachte in hechtenis; Lubanga.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden