Icare Thuiszorg begint eigen ziekenfonds

Icare, Nederlands grootste thuiszorginstelling, heeft een eigen goedkoop ziekenfonds opgericht voor zijn 210 duizend leden en zijn tienduizend medewerkers. De polis, die méér omvat dan het verplichte ziekenfondspakket, geeft onder meer recht op gratis acute thuiszorg, nachtzorg, en gratis cursussen (of korting op de prijs daarvan) op het terrein van...

Ook eigen bijdragen op bijvoorbeeld de huur van een rolstoel vervallen voor de Icare-verzekerden. De Icare-polis is in werkelijkheid niet meer dan een etiket, dat - uitsluitend voor Icare-leden - geplakt is op het pakket van het goedkope Groningse ziekenfonds Anderzorg, de feitelijke uitvoerder van de Icare-polis. Anderzorg heeft de laagste nominale premie van alle ziekenfondsen van Nederland. De Icare-verzekerden betalen iets meer, maar krijgen daarvoor enkele extra's.

Anderzorg was tot 1 januari eigendom van Anker Verzekeringen in Groningen. Anker verkocht zijn zorgpoot dit jaar echter aan de Groningse zorgverzekeraar Geové, die op haar beurt weer onderdeel is van de verzekeraars-holding Menzis. Daartoe behoort naast Geové ook de zorgverzekeraar Amicon.

Met de eigen polis wil Icare Thuiszorg het lidmaatschap van zijn organisatie aantrekkelijk maken. Wie thuiszorg nodig heeft, hoeft daarvoor geen lid te zijn van de plaatselijke thuiszorgorganisatie, maar dat wel, voor een bedrag van zo'n 12 euro per jaar. Dat lidmaatschap geeft recht op allerlei extra voorzieningen, zoals klussendiensten, maaltijdservice en cursussen. De gezamenlijke thuiszorgorganisaties tellen honderdduizenden leden.

Anderzorg beschouwt Icare Thuiszorg als tussenpersoon. Het fonds betaalt Icare dus provisie voor elke nieuwe ziekenfondsklant. Volgens de woordvoerder van Icare, dat vooral actief is in Noord- en Oost-Nederland, kan iedereen zich aanmelden, 'maar er wordt niet actief geworven in de rest van Nederland'.

In het geval van Icare zou de Icare Zorgverzekering een contract kunnen sluiten met Icare Thuiszorg voor het leveren van thuiszorg, erkent Bas van den Dungen, directeur van de LVT, de grootste branche-organisatie in de thuiszorg. Icare is volgens hem de enige thuiszorginstelling met een eigen ziekenfonds. Dat is toegestaan, zegt hij, want omgekeerd mag een zorgverzekeraar óók eigen apotheken of huisartsenpraktijken exploiteren. 'Of het wenselijk is, is een andere zaak. De LVT vindt dat het geen van tweeën moet kunnen. Zorgverzekeraars en zorginstellingen moeten niet samengaan in één bedrijf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden