nieuwsversoepeling maatregelen stopgezet

Ic-afdelingen in Texas overvol, vijfduizend nieuwe besmettingen per dag

Texas heeft de versoepeling van de coronamaatregelen tijdelijk stopgezet nu de Amerikaanse staat wordt geconfronteerd met een flinke stijging van het aantal coronagevallen.

Inwoners van Texas worden getest op corona. Beeld AFP
Inwoners van Texas worden getest op corona.Beeld AFP

De Republikeinse gouverneur Greg Abbott zei donderdag dat hij de economie niet weer op slot wil gooien, maar volgens hem is het wel nodig op de pauzeknop te drukken om te voorkomen dat het virus weer oplaait. Hij waarschuwde dat Texas een ramp te wachten staat als de snelle groei van het aantal nieuwe coronagevallen in dichtbevolkte steden als Houston, Dallas, Austin, Fort Worth en El Paso doorgaat.

In tal van ziekenhuizen zijn de intensive-care-afdelingen al overvol. Sinds het begin van de maand is het aantal ziekenhuisopnamen van patiënten met covid-19 verdubbeld. Ziekenhuizen in de zwaarst getroffen gebieden hebben de opdracht gekregen niet-dringende operaties uit te stellen, zodat er meer bedden vrijkomen.

De afgelopen dagen zijn er ruim vijfduizend nieuwe gevallen per dag bijgekomen. Het aantal ontdekte gevallen staat nu op 125 duizend, twee keer zoveel als eind vorige maand.

Tegenvaller

Voorlopig mogen bedrijven die hun activiteiten net weer hadden hervat, nog openblijven. Maar het stopzetten van het heropenen van de economie is een fikse tegenvaller voor president Trump en de Republikeinen. Het virus blijkt nu vooral in staten op te rukken waar de Republikeinen aan de macht zijn. Zij liepen voorop bij het opheffen van de lockdown-restricties wegens de economische schade ervan.

Ook in Arizona gaat het opheffen van de restricties nu weer op pauze, want ook daar komt de maximale capaciteit van de ziekenhuizen weer in zicht. Maar restaurants blijven er bijvoorbeeld wel open.

De staten Florida, South Carolina en Oklahoma (waar president Trump vorige week nog een campagnebijeenkomst hield) noteren de afgelopen dagen eveneens recordaantallen nieuwe coronabesmettingen.

De gouverneur van bijvoorbeeld Florida staat lokale autoriteiten nu wel toe mondkapjes te verplichten, maar ziet vooralsnog niets in een algeheel gebod. Dat zou oneerlijk zijn tegenover gebieden waar het virus nog weinig om zich heen grijpt.

Het merendeel van de Amerikanen, zo bleek eerder deze maand in een peiling, is juist voorstander van strenge maatregelen uit angst voor het virus. Het weer afschaffen van de restricties kon niet op brede steun rekenen.

Obamacare

Opvallend was dat de openbaar aanklager van Texas Ken Paxton ondanks de nieuwe uitbraak van het virus er deze week nog eens bij het Amerikaanse Hooggerechtshof op aandrong om de Affordable Care Act, ook wel Obamacare, ongeldig te verklaren. Als dat zou gebeuren zouden talloze mensen in Texas, maar ook in de rest van de Verenigde Staten hun ziektekostenverzekering kwijtraken, juist op een moment dat er een epidemie heerst.

Gisteren raakten een half miljoen mensen hun ziektekostenverzekering kwijt, doordat zij als gevolg van het virus hun baan verloren. Zij vroegen daarop ‘Obamacare’ aan. Joe Biden, onder Obama vice-president, en nu president Trumps tegenstrever in de verkiezingen voor het presidentschap later dit jaar, noemde de pogingen Obamacare af te schaffen in een campagnetoespraak ‘wreed, harteloos en gevoelloos’.

Alle laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

#Viruswaanzin: wat klopt er van de argumenten?
Anderhalve meter afstand houden, winkelwagentjes ontsmetten: nergens voor nodig. Actiegroep ‘Viruswaanzin’ meent zeker te weten dat we het coronavirus helemaal verkeerd aanpakken. Hebben ze een punt? Drie kernbeweringen gewogen.

Wie is Willem Engel, het gezicht van coronasceptisch Nederland?
Binnen korte tijd klom hij op tot het gezicht van coronasceptisch Nederland: Willem Engel, dansleraar en gesjeesd promovendus. Donderdag dient het kort geding tegen de staat om alle coronamaatregelen op te heffen. Wie is hij? Wat drijft hem? En wat verklaart zijn snelle opmars?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden