Ian Paisley beëdigd als premier Noord-Ierland

De radicale dominee Ian Paisley en de voormalige topman van het Iers Republikeins Leger, Martin McGuinness, zijn dinsdag beëdigd als premier en vicepremier van het Noord-Ierse kabinet. Daarmee heeft de Britse provincie het zelfbestuur weer in handen, nadat het de afgelopen jaren direct vanuit Londen was geregeerd.

AP

Demonstranten hebben de installatie van de Noord-Ierse regering in Belfast aangegrepen om te protesteren tegen de Britse premier Tony Blair, die waarschijnlijk later deze week zijn aftreden aankondigt. De politie dreef de demonstranten weg van het parlementsgebouw Stormont, waar katholieken en protestanten dinsdag worden beëdigd in het kabinet.

De veiligheidsmaatregelen rond Stormont zijn streng. Vorig jaar werd een belangrijke bijeenkomst in het gebouw verstoord door een paramilitair die dreigde met een aanslag op katholieke politici als Sinn Féin-leider Gerry Adams.

Lof
De toekomstige vicepremier van Noord-Ierland Martin McGuinness heeft dinsdag premier Blair juist lof toegezwaaid voor zijn ‘krachtige bijdrage’ aan het vredesproces in Noord-Ierland. De tweede man van de politieke tak van het Iers Republikeins Leger, Sinn Féin, deed dat in een interview met de Britse krant Daily Mirror, voorafgaand aan de installatie van de Noord-Ierse regering.

‘Het is niet gepast in republikeinse kringen om de Britse premier erkenning te geven. Maar ik geef Tony Blair heel veel erkenning. Ik denk dat hij een enorme bijdrage heeft geleverd’, aldus de voormalige IRA-topman.

Verbazing
McGuinness sprak zijn verbazing uit over de samenwerking met de radicale dominee Ian Paisley, die premier wordt. ‘Niemand had zich kunnen voorstellen dat we op dit punt zouden komen. Maar het is me duidelijk dat Paisley wil dat dit slaagt en hij weet dat ik dat ook wil.’

‘We hebben ons verbaasd over zijn bijdrage aan de bijeenkomsten. Hij is heel beleefd en voorkomend en erg constructief’, oordeelde de belangrijkste onderhandelaar van Sinn Féin over Paisley, die bekend staat om zijn keiharde uitlatingen over katholieken.

Het nieuwe Noord-Ierse kabinet, dat de voormalige rivalen Martin McGuinness en Ian Paisley verenigt, is dinsdag in Belfast aangetreden. Van links naar rechts: vicepremier McGuinness, de Ierse premier Bertie Ahern, de Britse premier Tony Blair, de minister voor Noord-Ierland Peter Hain, en premier Paisley. (AFP) Beeld AFP
Het nieuwe Noord-Ierse kabinet, dat de voormalige rivalen Martin McGuinness en Ian Paisley verenigt, is dinsdag in Belfast aangetreden. Van links naar rechts: vicepremier McGuinness, de Ierse premier Bertie Ahern, de Britse premier Tony Blair, de minister voor Noord-Ierland Peter Hain, en premier Paisley. (AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden