IAEA wil meer informatie van Iran

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) wil extra informatie van Iran om een goed oordeel over het omstreden nucleaire programma van dat land te kunnen vellen....

ANP en Reuters

Maandag is het VN-agentschap in Wenen begonnen met besprekingen over twee rapporten van wapeninspecteurs over Iran. De bijeenkomst duurt vier dagen. Het IAEA zal Iran vermoedelijk oproepen eindelijk akkoord te gaan met onaangekondigde inspecties van nucleaire locaties.

El-Baradei zei dat hij er bij Iran ,,zeer sterk'' op zal aandringen om opening van zaken te geven. Verder kondigde hij aan de IAEA-leiding te zullen melden dat er bij de al uitgevoerde inspecties veel vooruitgang is geboekt. ,,Het werk is echter nog lang niet klaar. Het is absoluut noodzakelijk dat Iran actief meewerkt en alles voor ons inzichtelijk maakt.'' Deskundigen verwachten dat het IAEA een resolutie aanneemt waarin Iran hiertoe wordt opgeroepen.

Het hoofd van het VN-agentschap beschuldigde Iran er eind augustus al van dat het heeft gewinkeld op de zwarte markt voor nucleaire apparatuur. Nu wil El-Baradei dat Iran ook alles vertelt over zijn programma voor het verrijken van uranium. Door dat proces is uranium te gebruiken voor kernenergiedoeleinden of voor kernwapens. Volgens een IAEA-rapport uit augustus zijn daarvan sporen gevonden in Iran.

Iran houdt vol dat zijn atoomenergieprogramma alleen voor burgerdoeleinden bedoeld is en geen dekmantel is voor het fabriceren van kernwapens. Washington is er zeker van dat Iran met kernwapens een bedreiging voor de wereldvrede vormt.

El-Baradei wil dat Iran een protocol ondertekent dat onderdeel is van het non-proliferatieverdrag tegen de verspreiding van kernwapens. Daarmee zou Teheran onverwachte inspecties toestaan.

De Iraanse ambassadeur bij de VN, Ali Akbar Salehi, gaf maandag aan dat Teherans bereidheid daartoe afhangt van de uitkomst van het IAEA-overleg deze week. ,,Als alles in de vergadering goed verloopt en er bemoedigende geluiden komen, dan zal de regering van Iran er snel over beslissen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden