IAEA betrapt Seoul op nucleaire acties

Inspecteurs van de Verenigde Naties hebben de afgelopen twee weken in Zuid-Korea nieuwe bewijzen gevonden voor verboden nucleaire activiteiten. Volgens de directeur van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), die dit maandag in Wenen bekendmaakte, hebben zij vastgesteld dat Zuid-Korea op drie verschillende locaties in totaal 150 kilo uraniummetaal heeft geproduceerd....

Uraniummetaal wordt doorgaans gebruikt voor wapens. Zuid-Korea had dit moeten melden aan het IAEA, het VN-orgaan dat toezicht houdt op de nucleaire activiteiten van de lidstaten. Maar het IAEA wist niets van de productie van uraniummetaal, noch van de drie faciliteiten waar de productie plaatsvond. Zuid-Korea zei aanvankelijk dat het slechts om enkele milligrammen verrijkt uranium ging en dat de regering niets had afgeweten van de experimenten.

Volgens diplomaten in Wenen heeft Zuid-Korea de afgelopen twee weken toegegeven dat het vier jaar geleden uranium heeft verrijkt tot een niveau dat het bijna geschikt was voor de vervaardiging van een kernbom.

Time Asia meldt deze week dat Zuid-Korea in 1982 een kleine hoeveelheid plutonium heeft weten af te scheiden van een bestraalde brandstofstaaf die ze uit een reactor hadden gehaald. Plutonium kan vrijwel uitsluitend worden gebruikt voor het maken van kernwapens en de productie ervan is daarom verboden. Zuid-Korea zegt dat het deze gebeurtenis in 1983 heeft gemeld bij het IAEA. Maar volgens Time had Seoul het Atoomagentschap verteld dat het brandstof had afgescheiden van een nieuwe staaf in plaats van een gebruikte - plutonium kan alleen vrijkomen uit een gebruikte brandstofstaaf.

Net als Noord-Korea en Japan is Zuid-Korea arm aan fossiele brandstoffen en dus in hoge mate aangewezen op kernenergie. Pijnlijk in de IAEA-affaire is voor Zuid-Korea dat het een van de zes landen is die Noord-Korea proberen te dwingen zijn zwaarwaterreactoren, waarin plutonium vrijkomt, af te breken. Toen de eerste berichten over de nucleaire activiteiten van Zuid-Korea kort geleden uitlekten, sprak Noord-Korea onmiddellijk van 'met twee maten meten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden