IAAF zwicht niet voor miljoenen Qatar

De atletiek hoeft zich niet op te maken voor een wereldkampioenschap in de zinderende hitte van Qatar. De bestuursleden van de internationale atletiekfederatie IAAF weerstonden vrijdag in Monaco financiële toezeggingen ter waarde van tientallen miljoenen uit de ambitieuze oliestaat. Ze kozen Londen als de gastheer van het WK atletiek in 2017: met 16 tegen 10 stemmen.

MARK VAN DRIEL

AMSTERDAM - De keuze is een flinke streep door de rekening van Qatar, dat zich als sportnatie probeert te profileren. Eerder haalde het land het WK voetbal van 2022 binnen. Het ministaatje is ook kandidaat voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2020. Een WK atletiek in hoofdstad Doha gold als een belangrijke graadmeter voor de haalbaarheid van die poging.

Qatar verhulde nauwelijks dat het de IAAF-bestuursleden met geld probeerde te verleiden. Het beloofde de atletiekfederatie in een vroeg stadium al de kosten van het prijzengeld over te nemen: circa 5 miljoen euro. Bij de presentatie van de plannen werden nog extra miljoeneninvesteringen toegezegd. Het zou gaan om 28 miljoen euro, bestaande uit een vijfjarig sponsorschap, de betaling van de eeuwviering van de IAAF en de aanleg van atletiekstadions op verschillende locaties in de wereld.

Ook Londen trok de beurs. Het beloofde op het laatste moment ook de 5 miljoen prijzengeld te betalen. Eerder werd al veel moeite gedaan om het kostbare, gloednieuwe Olympische Stadion te behouden voor de atletiek.

Londen organiseert volgend jaar de Olympische Spelen en IAAF-voorzitter Lamine Diack toonde zich uiterst verbolgen toen het stadion verloren dreigde te gaan voor de atletiek. Het zou een voetbalstadion worden zonder atletiekbaan.

Per vergissing werd de pers in Monaco deelgenoot gemaakt van een deel van de zorgen die de IAAF had over Qatar. Een presentatie van vice-voorzitter Bob Hersh werd uitgezonden in de perszaal. Die sprak vooral zijn vrees uit over het gebrek aan publieke belangstelling.

Bij twee eerdere Diamond Leaguewedstrijden in Doha verliet het publiek massaal het stadion. Het merendeel van de toeschouwers zou hebben bestaan uit immigranten die afkwamen op het gratis eten dat werd geserveerd. Het hitteprobleem had overwonnen moeten worden door de WK te verplaatsen van de zomer naar september. De wedstrijden zouden plaatsvinden na zonsondergang in een stadion met airco.

Londen kon een veel aantrekkelijker perspectief bieden. De belangstelling voor de atletiek tijdens de Spelen is overweldigend en de verwachting is dat de kaarten in 2017 opnieuw snel uitverkocht zullen zijn.

De toeschouwers zullen atletiekkenners zijn, beloofde Sebastian Coe, de voormalige topatleet die de kandidatuur voor de WK atletiek en de Olympische Spelen in Londen leidde. 'De toeschouwers zullen eruit zien alsof ze erbij willen zijn en alsof ze weten waarom ze er zijn', zei Coe met een sneer naar Qatar.

Volgens de Britten is de zege van de Londen van levensbelang voor de atletiek. Als Qatar had gewonnen zou het WK voor de vierde maal op rij niet in West-Europa worden gehouden: na Daegu (Zuid-Korea), Moskou en Peking. De meeste atletiekliefhebbers bevinden zich in West-Europa. De WK in Berlijn, in 2009, gold als een van de meest succesvolle edities.

Voor Coe is de toewijzing aan Londen ook een persoonlijke overwinning. Hij wil de hoogbejaarde IAAF-voorzitter Lamine Diack in 2015 graag opvolgen. Zijn voornaamste tegenstander is Sergei Boebka, de voormalige polsstokhoogspringer. Beide oud-atleten zijn nu vice-voorzitter van de IAAF. Boebka steunde de kandidatuur van Qatar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden