I S B N

Fictie..

Samen met haar man schrijft ze onder de naam Nicci French, maar ook solo is Nicci Gerrard actief: Het voorbijgaan (De Boekerij; ¬ 17,50) is haar tweede, helemaal zelf geschreven roman, vertaald door Sabine Mutsaers.

Na het als komisch en pervers gekarakteriseerde debuut Mannelijk naakt is het dit jaar verschenen tweede boek van Amanda Filipacci reeds nu vertaald, door Lilian Schreuder: Liefde jeukt (De Bezige Bij; ¬ 18,90). Waarin Lynn haar stalker Alan bewondert, omdat zij kwijt is wat hij nog kan: verlangen.

Hannemieke Stamperius werd bekend onder de schrijversnaam Hannes Meinkema. Van de door haar geliefde auteur Carry van Bruggen leende ze een tweede pseudoniem, Justa Abbing, om die te reserveren voor een reeks detectives, waarvan nu deel vier is verschenen: Man en vader (Contact; ¬ 19,90).

De derde roman van de Franse schrijver Martin Page gaat over de jonge Fio Rle die ongewild een grote ster wordt in de Parijse kunstwereld: De waterjuffer op haar achtste (Wereldbibliotheek; ¬ 16,50) werd vertaald door Arjaan van Nimwegen.

Voor de roman De betovering van Shanghai uit 1993 kreeg Juan Mars1933) de Europese Aristeion-prijs. Het boek is nu vertaald, door Fred de Vries (Ambo; ¬ 19,95). Van de actrice Stephanie Kallos kwam de debuutroman uit: Gebroken voor jou (Anthos ¬ 19,95), vertaald door Sophie Brinkman. Het grimmige debuut van Brad Land verscheen in de vertaling van Karina van Santen en Martine Vosmaer als De bok (Nijgh & Van Ditmar; ¬ 16,95).

Non-fictie

De erflaters Herinneringen van de jeugdvriendin van Anne Frank (Cossee; ¬ 18,90) is het tweede deel van de memoires van Jacqueline van Maarsen. In haar eerste deel, Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank, vertelde ze het verhaal van haar vriendschap met Anne Frank; in haar nieuwe boek neemt Van Maarsen ons mee naar het naoorlogse Amsterdam.

Herman Franke bundelde in Waarom vrouwen betere lezers zijn (Podium; ¬ 16,-) zijn columns en beschouwingen die tussen december 2000 en juli 2004 in de Volkskrant verschenen. Zijn vaak polemische visies dulden geen onverschilligheid.

Voor het eerst in zijn 140-jarig bestaan verschijnt 'De Dikke Van Dale' in een eendelige editie. Alle 4300 pagina's van het driedelige Groot Woordenboek der Nederlandgantie se Taal zijn op dundrukpapier in band samengevoegd. Deze 'studenteneditie' is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt (Van Dale; ¬ 90,-; de reguliere editie kost ¬ 165,-.)

In Van onze correspondent Standplaats Nairobi (KIT;

¬ 17,50) beschrijft Kees Broere, Afrika-correspondent van de Volkskrant, hoe het is om te leven en werken als verslaggever in Afrika. Spreek het maar eens uit, zegt Broere, 'de Volkskrant'; dat is moeilijk in het Swahili, het Wolof, het Hausa of het Xhosa.

Wat gaat er allemaal in onze hersenen om? Wat maakt eigenlijk de dienst uit, ons verstand of ons gevoel? Ontwikkelingspsycholoog Gerrit Breeuwsma, medewerker van de Volkskrant, gaat in Psychologische zaken Wegwijs in de werking van de geest (Prometheus; ¬ 16,95) op zoek naar 'de donkere kruipruimten van het brein'. Psychologie is een lastige wetenschap; het is een hopeloos maar ook boeiend vak, schrijft hij.

Noam Chomsky geeft met een nietsontziende logica in De arrodreigt van de macht Hoe het Amerikaanse streven naar hegemonie het voortbestaan van de planeet be(Lemniscaat; ¬ 24,50) een scherpe analyse van de catastrofale gevolgen van de machtspolitiek van Bush. Hoe het zover heeft kunnen komen; welke gevaren er dreigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden