I S B N

Fictie..

Van Tom Lanoye verschenen de columns van de laatste twintig jaar in twee prachtdelen: Het vroegste vitriool en Vitriool voor gevorderden (Prometheus; elk ¬ 17,50). Zijn collega Herman Brusselmans, die de wereld indeelt in rokers en nitwits, bundelde zijn Humo-columns in Heilige schrik (Prometheus; ¬ 15,-).

Gisteren gepresenteerd in Groningen: de nieuwe dichtbundel van Rutger Kopland (wiens achternaam werd bedacht door Aad Nuis), ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag: Een man in de tuin (Van Oorschot; ¬ 14,50).

Dat zul je altijd zien: schaatsliefhebber Pieter is met zijn zoon op vakantie in Isra als uitgerekend de Elfstedentocht weer in Nederland verreden gaat worden. Drie Slechte Schaatsers is een heel kleine, maar wel nieuwe Tim KrabbPrometheus; ¬ 7,50).

Nedjma is het pseudoniem van een Marokkaanse vrouw die op haar zeventiende werd uitgehuwelijkt en haar seksualiteit ontdekte door overspel. Wilde vijg (De Bezige Bij; ¬ 15,-) is op haar eigen leven gebaseerd.

Walter Cottyn, de hoofdpersoon in De vertraging, het tweede boek van Margot Vanderstraeten (Querido; ¬ 15,95), is geboren in het bejaardentehuis. Daarvan zijn zijn ouders namelijk de beheerders. Hugo Hamiltons laatste roman is vertaald: Het laatste schot (Meulenhoff; ¬ 17,50), net als die van de succesvolle Deense auteur Jens Christian Grondahl: Hartslag (Meulenhoff; ¬ 17,50) Non-fictie

Twee boeken van De Arbeiderspers over Amerika. Van onderzoeksjournalist Greg Palast verscheen Democratie te koop (¬ 18,95), een verzameling artikelen over corruptie en schandalen bij het financi establishment. De voormalige diplomaat Joseph Wilson schreef In dienst van de waarheid Achter de schermen van Amerika's buitenlandpolitiek

(¬ 24,95), over misleiding, wetsovertreding en leugens in het Witte Huis. Na Wilsons onthullingen 'lekten' onbekenden de identiteit van zijn vrouw, geheimagent bij de CIA.

Begin dit jaar schreef Volkskrant-wetenschapsredacteur Martijn van Calmthout in zijn recensie van John Cornwells Hitler's Scientists: 'Cornwell laat nauwkeurig zien hoe het nazisme zelf de zo vooraanstaande Duitse wetenschap verziekte, uit elkaar scheurde en liet ontaarden in politiek correcte pseudo-wetenschap.' De nu verschenen vertaling heet Hitlers wetenschappers (BZZT¬ 29,50).

Bij Het Spectrum verscheen Soeharto, een dikke biografie van Indonesi voormalige president (¬ 29,95). Auteur is Robert Elson, hoogleraar aan de Universiteit van Queensland, Brisbane, Australien kenner van Indonesin Zuidoost-AziHij schreef zijn boek voor The Cambridge History of Southeast Asia.

'Kom bij me zitten/Sla je arm om me heen en houd me stevig vast/Al die gezichten/Bekend maar beleefd/of ik een vreemde was/Vanavond toont het leven zijn ware gezicht.' Zo gaat het eerste couplet van de Nederpophit Stil in mij, tevens ondertitel van het boek Van Dik Hout, gevuld met alle liedteksten van de gelijknamige, tienjarige popgroep, plus een geschiedschrijving (Nijgh & Van Ditmar; ¬ 17,50).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden