I Fagiolini

GUIDO VAN OORSCHOT

Na de wereld te hebben verbaasd met een 40-stemmige mis van renaissancecomponist Alessandro Striggio, vond het Britse ensemble I Fagiolini een overtreffende trap van muzikale massaliteit. Dirigent Robert Hollingworth presenteert een zevenkorig Magnificat van de Venetiaan Giovanni Gabrieli, wiens 400ste sterfdag dit jaar wordt herdacht.

Inderdaad worden aan Gabrieli twee onvoltooide Magnificats toegeschreven. Voor een speelklare versie moest muziekrestaurator Hugh Kyte eraan te pas komen. I Fagiolini plaatst zijn reconstructie in een fictieve vesperdienst zoals die omstreeks 1612 in een Noord-Italiaanse kerk had kunnen klinken.

Verwijzingen naar de Rozenkruisersorde, de heilige Justina en de slag bij Lepanto - waar de Turkse vloot in 1571 klop kreeg - maken het verhaal van deze vespers er niet helderder op. Gelukkig mankeert aan het musiceren weinig, het minst nog aan de sopraansolo waarin Claire Wilkinson smeekt om voorspraak bij de heilige maagd Maria. De grandeur van het zevenkorige Magnificat strandt op de ontoereikende stereotechniek. GvO

Decca

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden