I Amsterdam, maar dan in Emmen: 'selfiehotspot' gaat 50 duizend euro kosten

Toeristen gaan er maar al te graag mee op de foto: de slogan I Amsterdam. De reusachtige rood-witte letters op het Museumplein, een sterk staaltje stadsmarketing, zijn sinds 2004 uitgegroeid tot een nieuwe trekpleister in de hoofdstad. Ook Emmen moet door zo'n slogan van extra allure worden voorzien, vindt het bestuur van de Drentse gemeente.

Het I AMSTERDAM-logo op Museumplein in Amsterdam.Beeld anp

De Emmense 'I Amsterdam' werd eind juni geopperd door de lokale CDA-fractie. Raadslid Auke Oldenbeuving stelde voor om een 'selfiehotspot' op het Raadhuisplein te maken, met reusachtige tekens die samen WE hartje MM (We love Emmen) vormen. 'U moet erin kunnen zitten, u moet erop kunnen staan, u moet er van af kunnen springen.' Met een met de Duplo van zijn kleinzoon geknutseld schaalmodel wist hij wethouder Bouke Arends (PvdA) te overtuigen van de merites van het plan.

Vijf maanden later is bekend hoeveel WE hartje MM ongeveer moet gaan kosten: 50.000 euro. Arends baseert die schatting onder meer op de prijs die Amsterdam heeft moeten betalen. Daarvoor krijgt de stad wel een selfiehotspot die 'zorgt voor extra zichtbaarheid van Emmen' en 'een bijdrage kan leveren aan de trots van Emmenaren', zo valt in het besluit van het college te lezen.

Geldsmijterij of niet?

Het Dagblad van het Noorden zwengelt nu de discussie aan of de 50.000 euro voor de hotspot goed besteed is. 'Is dat niet wat veel geld?', vraagt de regionale krant zich af. Een poll op de website van het Dagblad van het Noorden geeft een voorzichtig beeld van wat de inwoners van de regio vinden. Van de meer dan 500 deelnemers zeggen 70 dat de promotie het geld waard is. De rest is van mening dat het geld beter besteed kan worden en dat Emmen niet moet proberen Amsterdam na te doen.

Daar denkt de wethouder anders over. 'In Emmen zijn we heel erg trots op onze gemeente, maar in deze regio laat je je trots niet altijd blijken', aldus Arends. 'We mogen de rest van de wereld best eens laten zien dat we het hier hartstikke goed doen.' Met een jaarlijkse begroting van 400 miljoen euro kan Emmen de 50.000 euro voor de tekens bovendien nog wel missen. 'Het is niet zo alsof we nu geen speeltuintjes of zwembaden meer kunnen opknappen', verzekert hij. 'We hoeven niets te laten.'

De WEMM-kwestie doet denken aan het plan van de gemeente Zwolle om 100.000 euro uit te geven aan een naamswijziging van Station Zwolle in Station Zwolle Centraal. Dat idee stuitte in september op kritiek van onder meer de lokale SP, die het college van geldsmijterij betichtte. Uiteindelijk zag Zwolle er vanaf met de reden dat 'de tijd nog niet rijp is voor een officieel verzoek tot naamswijziging'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden