NieuwsI amsterdam

‘I amsterdam’ heeft wel degelijk fans: petitie voor behoud ruim vijfduizend keer ondertekend

Het verfoeide stukje citymarketing ‘I amsterdam’ blijkt wel degelijk ook Nederlandse fans te hebben. Amsterdammers zijn een petitie begonnen om de letters op onder meer het Museumplein in Amsterdam te behouden. De petitie is sinds zaterdag al ruim vijfduizend keer ondertekend.

Toeristen bij de letters ‘I amsterdam’ op het Museumplein. Beeld ANP
Toeristen bij de letters ‘I amsterdam’ op het Museumplein.Beeld ANP

‘Wij bewoners van Amsterdam en iedereen die zich hier thuis voelt, constateren dat de gemeente Amsterdam van plan is de marketing slogan I amsterdam-letters weg te halen en zijn het hier niet mee eens’, staat er in de bijgaande tekst op de website petities.nl. De stad wordt opgeroepen op de letters (‘waar niemand overlast van heeft’) te laten staan.

Het stadsbestuur van Amsterdam kondigde vorige week aan de metershoge letters te willen verwijderen. Het plan stuit op veel verzet.

In de ogen van de tegenstanders zijn de letters het ultieme symbool van het uit de hand gelopen toerisme in de hoofdstad. In de gemeenteraad is een meerderheid – met GroenLinks voorop – voor verwijdering.

De miljoenen bezoekers die de stad jaarlijks trekt, worden door steeds meer Amsterdammers ervaren als overlast. Woede over de ‘verpretparkisering’, klachten over vuil, lawaai en drukte brachten de afgelopen jaren een discussie op gang over de keerzijde van het toerisme.

GroenLinks heeft ook problemen met de slogan zelf: ‘I amsterdam staat voor het individualisme, terwijl wij in deze stad solidair en divers willen zijn’, zei Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad. De initiatiefnemers van de petitie zijn een andere mening toegedaan: ‘I amsterdam staat voor verbinding tussen mensen van welke afkomst, geloof of seksualiteit dan ook. Het staat voor: ik ben er. Ik mag er zijn. En samen zijn wij Amsterdam’, schrijft initiatiefnemer Jesse Hardeman.

Letters adopteren

De letters vervullen in het debat over massatoerisme zowel een letterlijke als een symbolische hoofdrol: enerzijds vormen ze de slogan van een uitgekiende marketingstrategie die bijdroeg aan de exponentiële groei van het toerisme in Amsterdam; anderzijds trekt het bouwwerk zelf ook elk jaar miljoenen bezoekers, die erop klimmen en ermee op de foto gaan.

GroenLinks erkent dat het verwijderen van de letters op zichzelf weinig zal doen voor het indammen van het toerisme. ‘Die illusie koesteren we ook niet’, zei raadslid Zeeger Ernsting eerder tegen de Volkskrant. ‘Daarvoor neemt de stad ook maatregelen tegen Airbnb, touringcars en cruiseschepen, en verhogen we de belasting. Maar door deze letters te verwijderen zeggen we duidelijk tegen de Amsterdammers: onze straten zijn geen attractie meer.’

Ondertussen gaan elders in Nederland stemmen op om de letters te adopteren. Lysanne Kuindersma, directeur van Amsterdam Lake District, een bedrijf dat tours door Friesland organiseert, ziet de fysieke slogan graag naar het noorden verhuizen. ‘Amsterdam wil van de letters af en wij zijn bezig met het verleiden van toerisme naar Friesland’, zei Kuindersma tegen de Amsterdamse zender AT5. Ze heeft een verzoek ingediend bij de gemeente Amsterdam om de letters te adopteren.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De gemeente heeft nog zo’n verzoek ontvangen: van miniatuurstad Madurodam. Het attractiepark ziet één groot voordeel: er zijn maar drie extra letters nodig om van ‘I amsterdam’ ‘I madurodam’ te maken.

Naast de letters voor het Rijksmuseum zijn er nog vier lettersets. Een staat bij luchthaven Schiphol en een aan de Sloterplas in Amsterdam-West. Twee andere I amsterdams reisden de afgelopen jaren steeds rond.

Brief van de dag over I amsterdam. Treurig dat mijn eigen GroenLinks de briljante slogan I amsterdam weggooit.

Lezers over weghalen I amsterdam-letters: ‘Antitoerisme-sentiment in Amsterdam is hysterisch’.

Hoe krijg je de toerist Amsterdam uit? Het spreiden van toeristen is verheven tot kabinetsbeleid. Buitenlanders worden verleid eens verder te kijken dan de Amsterdamse gracht en het Rijksmuseum. Lukt dat?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden