I Am A Woman Now, The Lincoln Lawyer, Artificial Intelligence

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
null Beeld geen
Beeld geen

I Am a Woman Now (Michiel van Erp, 2011)
NPO Doc, 21.00-21.57 uur.

Als de ongewisse oversteek naar een ander, hopelijk beter leven. Zo moet het voor de personages uit I Am a Woman Now hebben aangevoeld, toen ze in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw naar Marokko reisden. In Casablanca werden ze opgevangen door de Franse 'wonderdokter' Georges Burou, die van een wringend mannenlijf een passend vrouwenlichaam zou kunnen maken - toen nog een uiterst zeldzame ingreep.

Vier transseksuele pioniers portretteert Michiel van Erp (Angst, Pretpark Nederland) in I Am a Woman Now, ieder met een levensverhaal dat aandacht en respect afdwingt. Zo werd Corinne na haar operatie een graag geziene stripteasedanseres en bouwde de Nederlandse Colette een doorsneehuisvrouwenbestaan op, terwijl de Duitse, bonkige Jean nooit rust vond in haar wankele identiteit. Pijnlijk om te zien hoe Jean onwennig rondloopt met oorbellen en make-up, vlak nadat de flamboyante April, een Britse diva, heeft beweerd dat niet iedere man een mooie vrouw kan worden. Van Erp zet de twee dames effectief tegen elkaar af, maar de mooiste en meest aangrijpende scènes van I Am a Woman Now lijken zich vanzelf te schrijven. Aan platte emotiefilmerij heeft deze gelaagde, rijke en ontroerende documentaire sowieso niets verloren.

The Lincoln Lawyer (Brad Furman, 2011)
Net 5, 20.30-22.50 uur.

Gehaaider dan Mick Haller (Matthew McConaughey) zie je advocaten niet. Zich door Los Angeles bewegend in een oude Lincoln, met chauffeur, staat hij zijn wat louche cliënten bij. Of beter: tracht hij met minimale inzet zo veel mogelijk geld te verdienen. Een ritselaar is hij, opererend aan de onderkant van het rechtssysteem. Terwijl hij doorgaans wordt ingehuurd door motorbendes en prostituees, meldt zich plots een rijkeluiszoon (Ryan Phillippe) bij de advocaat, verdacht van het molesteren van een prostituee. Al snel verliest Mick controle over de verdediging en blijkt hij zelf ongewild een pion in een (juridisch complex) misdaadplot. Soms gewild flitsend, maar ook een snedige, cynische blik op het Amerikaanse rechtssysteem.

undefined

Artificial Intelligence: AI (Steven Spielberg, 2001)
RTL 8, 20.30-23.30 uur.

Spielberg doet eens niet zijn best trucages zo echt mogelijk te laten lijken, maar keert het procedé om. Hier zijn het juist acteurs van vlees en bloed die moeten doen of ze mechanische imitaties zijn. Haley Joel Osment speelt een kindrobot die is geïnstrueerd een onvoorwaardelijke toewijding te tonen aan de vrouw die hem koopt. De film, gebaseerd op een plan van wijlen Stanley Kubrick, werd rond de release stevig bekritiseerd: Spielberg zou Kubricks harde wereldvisie hebben verdraaid tot zijn kenmerkende, zoete Hollywoodstijl. Maar wie nauwkeurig kijkt, ziet juist een volstrekt dubbelzinnige slotscène, waarin Kubricks gedachtengoed volop aanwezig blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden