Hyves verwelkomt vijf miljoenste lid
Leden van Nederlands grootste online community ontmoeten elkaar 'in het echt' in de Westerunie in Amsterdam.
Aan de zogenoemde Goldmembers van Hyves, de leden die betalen voor extra mogelijkheden met hun hyvesprofiel, is deze avond speciale voorrang verleend. Zij arriveren dan ook als eersten. Hyver 'mien1974' is één van hen. Zij heeft veel mensen leren kennen via de netwerksite. Ze bellen elkaar op als de site 'weer eens' niet werkt, en voelen dan lichtelijke paniek, want 'wat moeten we doen nu Hyves niet bereikbaar is?'
Op het feest zoekt ze vooral naar mensen die ze van Hyves zou moeten kennen. Ze is verbaasd dat ze nog niemand heeft gespot, want ze is naar eigen zeggen 'goed in gezichten'. 'Eigenlijk zou iedereen zijn profielfoto op zijn borst moeten dragen', zegt ze.
Bij de deur blijft de verwachte drukte uit en het feest komt moeizaam op gang. De teller die het aantal profielen bijhoudt, blijft lang hangen op ongeveer 2000 voor de vijf miljoen, en gaat vervolgens helemaal op zwart. Het grote 'vijf miljoen-moment' wordt een beetje vertraagd, zeggen de techneuten. 'Want als het moment suprème voor elf uur plaatsvindt, is het natuurlijk lang niet zo leuk.'
Online smoelenboek
Hyves - de naam is ontstaan nadat bleek dat het webadres Hives.nl (naar het Engelse ‘hive’ voor bijenkorf) al bezet was - is een internetsite waar iedereen een pagina kan aanmaken. Daarop kunnen Hyvers onder andere persoonlijke informatie, foto’s, filmpjes en verhalen plaatsen. Ze sluiten vriendschap met andere leden en posten berichten op elkaars pagina. Ze kunnen lid worden van groepen, en daar informatie uitwisselen.
Toch wordt de site vooral gebruikt om in contact te blijven met ‘echte’ vrienden of oude klasgenoten. De kracht ligt in de laagdrempeligheid en het gemak waarmee sociale informatie uitgewisseld kan worden en de ander bekeken kan worden. Het wordt ook wel een 'online smoelenboek' genoemd.
Toen oprichters Raymond Spanjar (30), Floris Rost van Tonningen (30) en Koen Kam (39) het online vriendennetwerk in 2004 oprichtten, hadden ze niet kunnen vermoeden dat ze drie jaar later het vijf miljoenste profiel mochten verwelkomen, dat Hyven een werkwoord zou zijn en dat ze in de Quote 500 junior terecht zouden komen (hun inkomen wordt geschat op ieder zo’n 10 miljoen euro).
Magere winsten
En toch levert Hyves nog geen bakken met geld op. Integendeel, ze boeken magere winsten, geeft Spanjar aan. 'Geld verdienen heeft de eerste jaren geen prioriteit gehad.' Hoeveel geld in het bedrijf omgaat wil hij niet bekend maken. Dure servers kunnen niet worden aangesleept, en desondanks is er nog altijd veel kritiek op de snelheid en stabiliteit van de website.
Hyves maakt dit jaar wel meer werk van geld verdienen. Het salesteam is in een jaar tijd van één naar acht uitgegroeid, en verkopers van Radio538 en Adlink zijn aangetrokken. Het team verkoopt onder andere commerciële Hyves, en gaat veel meer doen met gerichte advertenties. Hyvers vermelden allemaal informatie over zichzelf op hun profiel, en daar kunnen adverteerders wel wat mee. Zo lanceren de oprichters functies als: vul je favoriete merk in. Leuk voor de gebruikers, nóg leuker voor merkmanagers.