Hysterische meisjes, coole jongens

Onder de geslaagden op het Edith Stein College in Den Haag worden over de eindexamenfraude alleen maar grapjes gemaakt. 'Voorkennis hè, Chi?' 'Nee, ik ben gewoon goed in wiskunde.'

DEN HAAG - Drie meisjes gillen elkaar synchroon toe. 'Geslaaaaaaaaaaagd!' Perfect gemanicuurde handen wapperen theatraal naast gezichten. 'Aaaaaaaah!' Ze omcirkelen een jongen in een groene skinny die hun omhelzing en volume gelaten ondergaat. Hij is geslaagd, zij zijn geslaagd. Het tafereel illustreert de sekseverschillen bij het ondergaan van de examenuitslag donderdagmiddag op het Edith Stein College in Den Haag. Hysterische meisjes, onderkoelde jongens.

Niet dat Moses Emuze (19) niet blij is met zijn havodiploma. Zijn tanden en zijn oordiamantjes stralen. Maar als man draag je je blijdschap nu eenmaal met meer 'swag'. Hij is zo blij dat hij vanavond dronken gaat worden met vrienden, en dan morgen naar Rotterdam om zich in te schrijven voor de opleiding technische bedrijfskunde.

De hal van het Edith Stein ruikt naar vanillemuffins en gekruid gehakt. Van de 95 leerlingen die examen deden op de mavo, havo en het vwo is ongeveer 75 procent geslaagd. Er wordt geproost met alcoholvrije bubbels, leerlingen vallen elkaar in de armen, cijferlijsten worden opgehaald. Wie zich wil intekenen voor een herexamen doet dat nu. Hoe de slagingspercentages landelijk uitpakken - en of de verscherpte exameneisen daadwerkelijk meer slachtoffers hebben gemaakt - zal pas later dit jaar duidelijk worden.

Verstopt achter een haag ballonnen hangt het enige fysieke bewijs van de smet op het blazoen van deze examenlichting. Op een printje roept rector John Swindels eventuele leerlingen die gebruik hebben gemaakt van gestolen examens op zich te melden bij hun mentor. Ze hebben tot vrijdag 16 uur.

Verder kwam 'de examenfraude uit Rotterdam' eigenlijk alleen dichtbij omdat docenten van het Edith Stein als tweede corrector optraden voor de school waar de 25 examens werden ontvreemd: het Ibn Ghaldoun. 'Die examens zijn nu allemaal ongeldig verklaard', zegt rector Swindels. 'Tragisch voor de kinderen die hard en eerlijk hebben gewerkt.' De briefjes heeft hij opgehangen omdat je het nooit weet, maar hij verwacht geen meldingen.

De leerlingen maken vooral grapjes over de fraude. Een groepje jongens wijst naar een blozende Vietnamese jongen die voornamelijk negens haalde. 'Voorkennis, hè, Chi!' 'Nee', zegt de jongen. 'Ik ben gewoon goed in wiskunde. En in economie. En scheikunde.'

Docent wiskunde Jan Moen overhandigt leerlingen hun cijferlijsten in de hal. Tussen drie en half vier heeft hij drie leerlingen gebeld die het niet gehaald hadden. Altijd vervelend. De drie waren het slachtoffer van de aangescherpte eisen. Ze haalden zowel voor Nederlands als voor Engels een 5 en dat mocht dit jaar niet meer. Het Edith Stein is een school met zo'n vijftig nationaliteiten. Nederlands is niet voor iedereen even eenvoudig, zegt de docent.

Maar ook de leerlingen die wel goed zijn in Nederlands vonden dat examen het grootste struikelblok. Krishna Manna (19) bijvoorbeeld kan zijn vwo-diploma zo ophalen, maar hij wil de 4,3 van Nederlands nog wegwerken met een herkansing. 'Mijn leraar zegt dat ik makkelijk een 8 moet kunnen halen voor Nederlands, en dat denk ik zelf eigenlijk ook.'

Naast hem staat de kleine Noerhaan (16). Ze wordt onthaald als een prinses door haar docent Arabisch, want ze haalde een 10 voor zijn examenvak. 'Volgend jaar de havo?' vraagt een andere leraar. 'Ja meneer, ik wil wel', fluistert ze haast onverstaanbaar. 'Doen, gewoon doen, je hebt het hartstikke goed gedaan.' Rode wangen onder een zebrahoofddoek.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden