Hypotheken populair door lage rente

De daling van de rente heeft de hypotheekmarkt in het eerste kwartaal een forse groei bezorgd. Nog nooit eerder zijn in het eerste kwartaal zoveel nieuwe hypotheken afgesloten als dit jaar....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS telde 115 duizend nieuwe hypotheken voor een totaalbedrag van 16,5 miljard gulden, ruim 50 procent meer dan een jaar eerder.

Veel hypotheekhouders hebben hun kans gegrepen om hun hypotheek om te zetten in een nieuwe tegen een lager tarief. De hypotheekrente bedroeg in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld 6,3 procent, 1,5 procent minder dan een jaar geleden.

Ook hebben veel mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een tweede hypotheek af te sluiten als extra financieringsinstrument. 'Er zijn mensen die nu tegen de lage rente een extra hypotheek nemen, bijvoorbeeld voor een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer', zo lichtte een CBS-medewerker toe.

Een extra hypotheek is vaak goedkoper dan een persoonlijke lening. Kleine hypothecaire leningen, tot 50 duizend gulden, waren daarom sterk in trek. In de eerste drie maanden werden bijna 21 duizend van dit soort mini-hypotheekjes afgesloten, een stijging van 67 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1995.

Overigens werd er, ondanks de lagere rente, over de hele linie niet zoveel meer geleend dan een jaar geleden. In de eerste drie maanden stond er in totaal voor 22,3 miljard gulden uit aan persoonlijke leningen en doorlopend krediet. In 1995 bedroeg dat 22,2 miljard gulden.

Ook op de kredietmarkt werd echter gebruik gemaakt van de mogelijkheid oude leningen om te zetten in nieuwe, maar dan tegen een lager tarief. In de eerste drie maanden zijn voor 3,8 miljard gulden nieuwe persoonlijke leningen gesloten, een stijging van 13 procent, maar vrijwel evenveel aan oude afgelost. De terughoudendheid heeft te maken met de onzekerheid over de economie. Consumenten durven niet veel geld uit te geven en lenen daarom ook minder.

Ondertussen blijven ze wel stevig sparen. Het spaartegoed steeg in de eerste drie maanden 5,6 miljard gulden tot 236,6 miljard. Het CBS schrijft dat toe aan de grote belangstelling voor bedrijfsspaarregelingen. Twee jaar geleden kregen werknemers de gelegenheid belastingvrij te sparen, waarbij de werkgever soms ook nog geld bijlegde.

Deze regeling, die door inspanningen van toenmalig PvdA-kamerlid Vermeend in het leven werd geroepen, zorgde vorige maand voor opschudding. De regeling bleek namelijk zo aantrekkelijk dat meteen in het eerste jaar 2,3 miljard gulden werd ingelegd en vorig jaar ongeveer 3,5 miljard. Dat kostte de staat belastinginkomsten waarop Vermeend, imiddels staatssecretaris van Financiën, suggereerde de regeling te willen inperken.

Vorig jaar is in totaal 121,7 miljard gulden aan nieuw spaargeld ingelegd, zo blijkt uit de CBS-cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar steeg het ingelegde spaargeld naar 34,8 miljard gulden. Vooral in de eerste maand van het jaar wordt er veel spaargeld ingelegd, meldde de CBS-medewerker. Volgens het CBS is het belastingvoordeel voor spaarders zo groot dat ze lage rente op de koop toe nemen.

De dalende belangstelling van particulieren voor beleggingsfondsen heeft ook bijgedragen tot de forse stijging van de spaartegoeden. Hoewel de meeste fondsen, dankzij de stijgende koersen op de Amsterdamse effectenbeurs, goed presteren, is er een ware exodus gaande. Volgens het CBS maakten particulieren in het eerste kwartaal maar 700 miljoen gulden over naar beleggingsfondsen, 63 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden