Hypotheekrenteaftrek inperken geen taboe meer

Als de 'gemiddelde Nederlander' minister van Financiën zou zijn en de opdracht had te bezuinigen, dan zou hij verder snijden in Ontwikkelingssamenwerking en Defensie. De hypotheekrenteaftrek zou worden beperkt en de inkomstenbelasting verhoogd. Alleen de zorg en de politie zijn heilig. Hierop zou geen cent worden bezuinigd.

Beeld anp

Dat blijkt uit een bezuinigingsonderzoek van de Volkskrant, uitgevoerd door TNS Nipo. Aan een representatieve groep Nederlanders werd de vraag voorgelegd waarop ze wilden bezuinigen als de begroting in totaal met 35 miljard, 18 miljard en 5 miljard euro moest krimpen.

Taboe
Het kabinet-Rutte heeft morrelen aan de hypotheekrenteaftrek taboe verklaard. De 'gemiddelde Nederlander' wil die aftrek best beperken. Als er rond de 20 miljard moet worden bezuinigd, dan vindt hij een verlaging van de maximale aftrek van 52 naar 42 procent acceptabel.

Moet er 35 miljard worden bezuinigd, dan is de gemiddelde Nederlander bereid de aftrek tot 30 procent te beperken. VVD-stemmers willen niets aan de aftrek veranderen. CDA-, PVV- en D66-kiezers willen bij een bezuiniging van 18 miljard niet verder gaan dan een verlaging naar 42 procent. De achterbannen van PvdA, SP en GroenLinks zijn dan tot een verlaging naar 30 procent bereid.

Belastingverhogingen
Belastingverhogingen zijn ook bespreekbaar. Een verhoging van de inkomstenbelasting met 1 procent voor iedereen wordt gezien als een geschikte manier om de rijksbegroting op orde te krijgen. Ook de winstbelasting mag omhoog en het lage BTW-tarief mag van 6 naar 12 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat er wel een taboe is op het bezuinigen in de gezondheidszorg. De eigen bijdrage in de zorg mag niet omhoog en aan de AWBZ mag niet worden getornd. Hetzelfde geldt voor het eigen risico in de zorg dat nu rond de 200 euro ligt. Wat PVV- en SP-kiezers betreft, mag dat eigen risico zelfs worden afgeschaft. In plaats van een bezuiniging zorgt dat voor een kostenpost van 2 miljard euro in 2015.

Ook op het terrein van veiligheid en criminaliteit wil niemand ook maar één euro bezuinigen. Hoewel het een kostenpost is, zien vooral PVV-, D66-, SP- en VVD-kiezers graag vierduizend mannen en vrouwen toegevoegd worden aan de politie.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.