Hypotheekrente is helemaal niet laag

Huizenbezitters die hun hypotheek nog niet hebben overgesloten worden steeds zenuwachtiger. Moeten ze het nu doen om te profiteren van de historisch lage rente, of kunnen ze nog even wachten?...

Nu doen, zeggen veel financieel adviseurs, want de rente kaneigenlijk niet lager. Om dat te illustreren toveren ze vaak eengrafiek tevoorschijn met de rente sinds de Tweede Wereldoorlog.En wat blijkt: de rente was de afgelopen vijftig jaar nooit zolaag en kan dus elk moment omhoog. Het wachten is alleen nog totde economie aantrekt.

Maar een mens kan er ook geheel anders tegenaan kijken.Zakenbank Theodoor Gilissen heeft een grafiek gemaakt van derente sinds 1540. Wie die periode overziet, moet constateren datde rente helemaal niet opvallend laag is. Na 1650 heeft de langerente eeuwenlang rond de 4 procent geschommeld. De huidige lagerente is zo bezien volstrekt normaal. De hoge rente van deafgelopen decennia was eerder een uitzondering.

De rente (ook de hypotheekrente) wordt uiteindelijk bepaalddoor vraag en aanbod. Simpel gezegd: bij een grote vraag naargeld - bijvoorbeeld omdat bedrijven veel willen investeren -gaat de rente omhoog. Bij een kleine vraag naar geld - omdatbedrijven niet investeren - gaat de rente omlaag. Ook het aanbodspeelt een rol. Bij een groot aanbod (bijvoorbeeld als mensenveel sparen) gaat de rente omlaag.

Op dit moment is het aanbod van geld groot: Chinabijvoorbeeld heeft vele miljarden over. De vraag naar geld isklein: bedrijven investeren amper nog.

Stel dat dat zo blijft, dat de economie de komende decenniaamper nog groeit. Ondenkbaar? Niet voor wie (wederom) deafgelopen vijf eeuwen overziet. Nederland heeft eerder periodesvan lange stagnatie gekend. Na de Gouden Eeuw (1600-1700)bijvoorbeeld, lag de Nederlandse economie zo'n 150 jaar op zijngat. Tot 1850, toen de Industriële Revolutie een tijdperk vangroei inluidde, dat nu al weer 150 jaar duurt. Waarom zouden erniet weer 150 jaren van stagnatie, en dus lage rentes, aanbreken?

Huizenbezitters met een beetje gevoel voor geschiedenis kunnenmet een gerust hart nog even wachten met het oversluiten van hunhypotheek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden