Update

Hypotheekgarantie blijft langer op 350.000 euro

De Nationale Hypotheek Garantie blijft nog een tijdje langer op 350.000 euro. Het kabinet is bereid de hogere norm te verlengen tot 1 juli volgend jaar en daarna geleidelijk af te bouwen. Ingewijden melden dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) later op de dag de maatregel bekend wil maken.

Beeld ANP XTRA

Onder meer het CDA drong onlangs aan op verlenging van de regeling, die eigenlijk eind dit jaar zou aflopen. De hoop is dat een hogere norm de woningmarkt verder helpt uit het slop te raken.

Het vorige kabinet verhoogde in 2009 wegens de economische crisis de grens voor de hypotheekgarantie tijdelijk van 265.000 naar 350.000 euro om de huizenkoper te helpen. Bij de Nationale Hypotheek Garantie wordt er tegen betaling borg gestaan voor de lening die de huizenkoper is aangegaan.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) was eerder niet enthousiast om de hypotheekgarantie langer op 350.000 euro te houden. Hij wees erop dat 80 procent van de hypotheken onder de NHG-grens valt en dat dit marktverstorend werkt. Hij vreesde risico's voor de schatkist. Wel was hij bereid de voors en tegens op een rij te zetten.

Vereniging Eigen Huis
De Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vinden het een goede zaak dat het kabinet bereid is de Nationale Hypotheekgarantie op 350.000 euro te houden. 'Zeker op dit moment heeft de markt dat hard nodig', aldus een woordvoerder van de NVM.

Het vorige kabinet verhoogde de grens voor de garantieregeling in 2009 tijdelijk van 265.000 naar 350.000 euro. Het zou slecht zijn geweest wanneer die nu weer naar beneden zou gaan naar 265.000 euro, zegt de VEH. In de Randstad is het al moeilijk een gezinswoning onder de 265.000 euro te kopen, zegt een woordvoerder van de vereniging. De hypotheekgarantie biedt mensen die een huis willen kopen de broodnodige zekerheid. Als zij door omstandigheden hun huis met verlies moeten verkopen, is dat verlies in ieder geval gedekt, aldus de woordvoerder.

De NVM wijst erop dat de woningmarkt het zwaar heeft. Nu de grens voorlopig op 350.000 euro blijft liggen, maken woningen tussen de 265.000 en 350.000 euro meer kans verkocht te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden