'Hypotheek straks aflossen met pensioenpremie'

Het kabinet gaat onderzoeken of een deel van de pensioenopbouw kan worden ingezet om de hypotheek mee af te lossen. De regering is bereid deze keuzemogelijkheid aan te bieden aan woningeigenaren. Dat heeft het kabinet afgesproken in het pensioenakkoord met D66, ChristenUnie en SGP.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf staat de pers te woord vooraf aan het beklinken van het pensioenakkoord. Beeld ANP

De staatssecretarissen Weekers (Financiën) en Klijnsma (Sociale Zaken) gaan bekijken of werknemers hun pensioenpremie kunnen gebruiken om hun hypotheek mee af te lossen. Dit zou een aantrekkelijke optie kunnen zijn voor mensen wiens woning 'onder water staat' doordat zij een hypotheek hebben die hoger is dan de waarde van het huis.

Het voorstel komt uit de koker van de christelijke reformatorische vakbond RMU en is door de ChristenUnie en de SGP op de agenda van het pensioenoverleg gezet. De twee christelijke partijen, samen goed voor drie zetels in de senaat, weten met strategische inzet van hun zetels significante invloed uit te oefenen op het kabinetsbeleid. De bewindslieden noemen het voorstel van de RMU 'interessant'.

Peter Schalk, bestuurder van RMU, noemt het plan een doorbraak. 'Het geeft werknemers meer keuzevrijheid zonder geweld te doen aan de solidariteit van het pensioenstelsel. Het geeft zowel lucht aan de woningmarkt, als ruimte in het pensioenstelsel.'

Minder pensioenopbouw in ruil voor lagere woonlasten
De staatssecretarissen schrijven in hun brief aan de Kamer over het pensioenakkoord: 'Mensen met restschuldproblematiek kunnen daardoor eerder in staat zijn om te verhuizen. Ook kan dit ondersteunend zijn voor starters op de woningmarkt, of voor degenen die kiezen voor versneld aflossen van hun hypotheekschuld.' Een keuze voor het extra aflossen van de hypotheek zou een lagere pensioenopbouw betekenen, maar tegelijkertijd lagere woonlasten in de toekomst.

Het kabinet is bereid de keuzemogelijkheid te bieden. Een eerste brief over verkenning van de uitvoerbaarheid van het voorstel gaat al in maart volgend jaar naar de Kamer.

Kabinet sluit pensioendeal met oppositie

De coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP beklonken vandaag de onderhandelingen over de pensioenplannen van het kabinet. De belastingvrije pensioenopbouw gaat omlaag van 2,15 procent van het inkomen in 2014 naar 1,875 procent in 2015.

Het nieuwe pensioenakkoord levert de schatkist ruim 600 miljoen euro minder op dan in de eerdere kabinetsplannen, maar het kabinet heeft elders in de begroting geld gevonden om dat gat te dichten. In het regeerakkoord was een opbouwpercentage van 1,75 procent voorzien.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten bij het ministerie van Financiën voorafgaand aan het laatste pensioenoverleg. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden