Hypotheek met dertig jaar variabele rente
Verzekeraar Stad Rotterdam komt als eerste in Nederland met een hypotheek waarin de rente dertig jaar lang variabel blijft. Op elk gewenst moment kan de cliënt het tarief echter vastzetten....
Van onze verslaggever
Geert-Jan Bogaerts
AMSTERDAM
Feitelijk hanteert Stad Rotterdam voor deze hypotheekvorm de geldmarktrente als uitgangspunt, waarop dan wel een opslag wordt gezet. Eenmaal per jaar wordt de hypotheekrente aangepast aan de geldmarkttarieven. Bestuursvoorzitter C. de Swart van Stad Rotterdam stelt zich voor dat 'de meeste mensen na een jaar of twee toch de rente zullen vastzetten, omdat ze willen weten waar ze aan toe zijn'.
Stad Rotterdam zelf financiert deze hypotheekvorm ook met kort geld, waarvoor jaarcontracten op de geldmarkt zijn afgesloten. Daardoor kan de verzekeraar voor zichzelf voordelige tarieven bedingen. De variabele 'aanlooprente' geldt voor zowel spaarhypotheken als traditionele levenhypotheken. Het interbancaire tarief voor leningen met een looptijd van een jaar was gisteren 3,36 procent, zodat Stad Rotterdam bij dat tarief een bruto-marge van 0,54 procent overhoudt.
Bij een spaarhypotheek dient de ingelegde spaarpremie om de hypotheek aan het eind van de looptijd in zijn geheel en in een keer af te lossen. Om dat gegarandeerde rendement te halen, zal de premie ook jaarlijks aangepast moeten worden aan de nieuwe rentetarieven. Dat betekent volgens De Swart nauwelijks een extra administratieve last, omdat 'we daarvoor een uitstekend computerprogramma hebben'.
Volgens hem kiezen overigens meer mensen voor een traditionele levenhypotheek, omdat woningbezitters minder hechten aan de gegarandeerde eindopbrengst. 'Mensen kiezen per slot van rekening ook steeds vaker voor een aflossingsvrije hypotheek, waarbij ze hun hele hypotheekbedrag nog moeten aflossen aan het eind van de looptijd. Stel dat er met een levenhypotheek aan het eind van de looptijd nog twintig- of dertigduizend gulden overblijven op een totaal bedrag van twee ton, dan liggen daar weinig mensen wakker van', aldus De Swart.
De Vereniging Eigen Huis is afwachtend in haar oordeel. 'We hebben de voorwaarden nog niet gezien', zegt C. van Eybergen, hoofd van de financiële ledenservice. 'Je hebt veel meer fluctuerende maandlasten. 3,9 Procent nu is wel heel plezierig, maar begin jaren negentig is de geldmarktrente ook wel tegen de 10 procent geweest. Dat moet je dan ook kunnen opbrengen.'