NieuwsHypotheken

Hypotheek afsluiten lastiger na corona, komende maanden regels waarschijnlijk nog strenger

Wie nu een hypotheek wil afsluiten, moet aan strengere regels voldoen dan voorheen. Banken hebben de acceptatiecriteria bij de aanvraag van hypotheken in het tweede kwartaal aangescherpt, meldt De Nederlandsche Bank op basis van een driemaandelijkse enquête.

DNB-directeur Job Schwank: 'Je zou willen dat ook zonder die woningmarkt de Nederlandse economie een krachtige groei vertoont.' Beeld ANP
DNB-directeur Job Schwank: 'Je zou willen dat ook zonder die woningmarkt de Nederlandse economie een krachtige groei vertoont.'Beeld ANP

Banken lijken zich met de striktere regels schrap te zetten voor de gevolgen van de coronacrisis op de economie, aldus de Bank Lending Survey waarop DNB zich baseert. De afgelopen drie jaar waren de criteria juist telkens wat versoepeld.

De komende maanden zullen de regels nog strenger worden, verwachten veel financiële instellingen. Banken zeggen dat de vraag naar hypotheken al begint af te nemen en binnenkort vermoedelijk gaat dalen. Ook de vraag naar consumptief krediet is afgenomen: er wordt minder geleend voor bijvoorbeeld de aanschaf van een televisie.

Ook voor bedrijven zijn de regels voor leningen en kredieten aangescherpt. Banken zeggen op termijn grotere risico’s te zien, nu de economie de deining voelt van de eerste coronagolf. Daardoor hebben ze hun criteria voor bedrijfsleningen aangescherpt, ondanks een toegenomen vraag vanuit het midden- en kleinbedrijf.

Die toename is het gevolg van hogere uitgaven aan voorraden en werkkapitaal door ondernemers. Ook willen veel bedrijven bestaande leningen herstructureren. DNB ziet een sterk verband met de recente coronamaatregelen, die hebben geleid tot een grotere behoefte aan liquiditeit.

Nederlandse banken wijken met hun striktere beoordelingen af van collegabanken in het buitenland. In Frankrijk, Spanje en Italië zijn de acceptatiecriteria voor bedrijfskredieten versoepeld, in Duitsland hanteert een minderheid van de banken nu strengere criteria.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden