Hypocrisie van het Westen kan niet buiten beeld blijven

In het artikel 'Welk land is er nu aan de beurt?' (Forum, 10 april) noemt William Pfaff de neoconservatieve kruistocht van de regering-Bush om de Arabische wereld te democratiseren een naïef idee....

Zwolle Koos Nuninga

De beelden van bevrijde Irakezen moeten ons niet blind maken voor de Iraakse geschiedenis van de afgelopen decennia. Het Westen, met name de VS, steunde het regime van Saddam Hussein. De dictator kon ongestoord martelwerktuigen kopen uit westerse landen, waarmee mensenrechten op grote schaal geschonden konden worden. Ook kon het Iraakse regime makkelijk chemisch en nucleair materiaal importeren, dat voor militaire doeleinden misbruikt werd.

Duizenden Koerden lieten het leven bij aanvallen met chemische wapens. Honderdduizenden mensen kwamen om in de oorlog tussen Irak en Iran, die door Irak begonnen was en door het Westen werd ondersteund.

Pas toen Saddam zich tegen de westerse olie- en geopolitieke belangen in het Midden-Oosten begon te keren, door de bezetting van Koeweit, werden Saddams misdaden tegen de menselijkheid openlijk benoemd en gebruikt als propaganda tegen het regime van Irak.

De hypocrisie van het Westen, de VS voorop, kan ook nu niet buiten beeld blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden