Hypocriet

BERT LANTING

Als het Kremlin echt zorgen heeft over Oekraïne, had het de pro-Russische activisten daar moeten intomen.

Rusland heeft gewaarschuwd voor het uitbreken van een burgeroorlog in Oekraïne nu Oekraïense troepen een operatie zijn begonnen om gewapende pro-Russische strijders te verdrijven uit steden die zij in handen hebben gekregen in het oosten van het land.

De Russische waarschuwing klinkt omineus. Het Kremlin heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk laten weten dat het zich het recht voorbehoudt desnoods militair op te treden om de Russen in Oekraïne te beschermen.

De bezorgdheid van Moskou klinkt vooral hypocriet. Rusland heeft sinds de opstand in Kiev tegen de pro-Russische president Janoekovitsj systematisch zijn best gedaan om Oekraïne te destabiliseren. Eerst door de Krim in te nemen, vervolgens door de pro-Russische krachten in het oosten van het land aan te moedigen in opstand te komen tegen wat in Moskou steevast de 'junta in Kiev' wordt genoemd.

Er zijn veel aanwijzingen dat Moskou achter de gewapende acties van pro-Russische militanten in Slavjansk, Kramatorsk en een reeks andere plaatsen in Oost-Oekraïne zat. Goedbewapende eenheden zonder insignes, kozakken, duidelijk gecoördineerde aanvallen, alles vertoonde verdacht veel overeenkomsten met de sluipende overname van de Krim.

Als Rusland werkelijk bezorgd is voor het lot van de etnische Russen en de Russisch-sprekende bevolking in Oekraïne, had het de radicale pro-Russische krachten makkelijk in toom kunnen houden. Van de 'onderdrukking' van de Russen in Oekraïne, waarover Moskou voortdurend klaagt, is in werkelijkheid nooit sprake geweest.

Zoals iemand die in een put roept, zo krijgt Rusland nu de verwachte echo terug. Het gevaar dat het geweld op een burgeroorlog uitloopt, neemt inderdaad steeds meer toe.

Kennelijk heeft Moskou de lessen van de oorlog in Bosnië vergeten. Ook daar leefden de verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam samen. Totdat de haat op hun grondgebied werd geplant door politici die van een Groot-Servië droomden.

Van die droom is nooit iets uitgekomen. Wel van de nachtmerrie van een burgeroorlog die alle bevolkingsgroepen met zich meezoog.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden