Hypocriete blije beestenbiefstuk

Biefstuk in pizzaiolasaus (voor 4 personen)

LOETHE OLTHUIS

Ik doe wel vaak zo zelfgenoegzaam vegetarisch, lieve lezers, maar stiekem belazer ik de boel. Ik eet wel degelijk vlees. Oké, niet elke dag, maar toch wel wekelijks. En weliswaar alleen maar van bio-beesten die een behoorlijk goed leven hebben gehad, maar toch: dood beest op mijn bord.

Toen kreeg ik via mijnkoejouwkoe.nl en volgensvos.nl (twee initiatieven van beter-beestenleven-minnende lekkerbekken) de vraag of ik wilde mee delen in een gelukkige koe. We zouden haar met z'n tienen kopen en een superkoeienleven geven, fijn nog twee jaar met vriendinnen laten lanterfanten op de uiterwaarden van de Lek en daarna zouden we haar laten slachten, verdelen en met gepaste dankbaarheid oppeuzelen. En toen waren ze zo stom om me een fóto te sturen. Niks aandoenlijkers dan de krulletjes van een Hereford-koe. Hoezo: opeten?

Toch heb ik ja gezegd. Nee, foto's wil ik niet meer en ik ga ook niet kennismaken met 'mijn' koe, laat staan haar aaien. Hypocriet? Beslist. Maar in elk geval niet zo hypocriet als bij de supermarkt kiloknallervlees in condoomverpakking kopen en doen alsof je neus bloedt.

Dus nog één keertje: blije biefstuk. Met 'la pizzaiola', een klassieke tomatensaus, ontstaan doordat Italianen toch altijd tomaten, knoflook, oregano en olijfolie voor pizza in huis hebben. Trouwens ook lekker bij een vegaburger.

Verhit 3 eetl. olijfolie in een braadpan en bak de knoflook 1 minuut op heel laag vuur. Voeg de ansjovisfilets toe, bak ca. 1 minuut zachtjes mee en voeg dan de tomaatblokjes, oregano, suiker en kappertjes toe.

Roer, breng zachtjes aan de kook en laat de saus ca. 10 minuten sudderen, deksel erop. Maak op smaak af met zout en peper en houd warm.

Doe de bloem in een diep bord. Snijd het vlees schuin op de 'draad' in plakken van ruim 1 cm. Bestrooi ze aan weerszijden met (kruiden)zout en haal ze door de bloem: klop overtollig bloem eraf.

Verhit de rest van de olijfolie in een (anti-aanbak)koekepan tot heet en bak de plakken met ca. 3 tegelijk om en om bruin (maximaal ¿ minuut per kant!). Serveer het vlees met de tomatensaus en eet direct, met knapperig (stok)brood en een (paprika)salade.

Ingrediënten

450 g biefstuk met EKO- of Demeterkeurmerk, op kamertemperatuur

8 ansjovisfilets (op olijfolie), gehakt

2 eetl. kappertjes, gehakt

2 flinke tenen knoflook, in dunne plakjes

6 eetl. olijfolie

2 blikken tomaatblokjes (netto 400 g)

3 theel. gedroogde oregano

1 volle theel. suiker

6 eetl. olijfolie

3 eetl. bloem

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden