Hypernerveus, maar wél winnen

De Nederlandse volleybalsters zijn bij het EK in Turkije nog slechts één overwinning verwijderd van een plaats in de halve finales....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

De drie ploegen hebben weliswaar evenveel overwinningen (drie) geboekt, maar Nederland heeft een beter setgemiddelde dan nummer drie Polen. Een overwinning vanmiddag op Oekraïne, vandaag de laatste tegenstander, volstaat dus voor een plaats in de halve eindstrijd. Zelfs poulewinst is nog mogelijk.

Uiterlijk maken de speelsters soms een onbewogen indruk, in de hoofden tolde het van de spanning, zo vertelde aanvoerster Ingrid Visser na de wedstrijd. Ze verwacht tegen Oekraïne, dat nog in de race is voor een plek bij de topacht, daarom een knokpartij. `Iedereen zit te rekenen. Het zit allemaal nog zo dicht bij elkaar.'

Tegen Bulgarije dat gecoacht wordt door de Italiaan Guidetti, voormalig assistent van bondscoach Frigoni, wist Nederland de spanning in eerste instantie moeilijk van zich af te schudden. Tot 14-20 hadden de speelsters geen antwoord op het hoge Bulgaarse blok, waarna Frigoni besloot tot een opmerkelijke wissel.

Chaïne Staelens, die één dag eerder nog haar bezorgdheid uitte over het teveel aan vocht in haar knie en die volgens de bondscoach fysiek zelfs niet in staat moest worden geacht om te spelen (`één procent kans dat ze erin komt') werd het veld ingestuurd voor de acht centimeter kortere Titia Sustring.

De wissel pakte, in tegenstelling tot eerder dit toernooi tegen Polen, wonderwel goed uit. Hoewel Staelens tot twee keer toe verstek moest laten gaan op de gezamenlijke ochtendtraining en de rustdag slechts benutte om haar gezwollen knie te verzorgen, had ze weinig moeite om zich in de wedstrijd te spelen. Met haar eerste drie aanvallen maakte ze twee directe punten. `Heerlijk als je er zo in komt', zei ze stralend.

Mede door haar inbreng én een mooie serviceserie van Visser bracht Nederland de 18-23 achterstand in de eerste set terug tot 22-23. De set ging uiteindelijk verloren door een mislukte doortikbal van spelverdeelster Kim Staelens, maar de opleving betekende wel de doorbraak in de wedstrijd. Chaïne Staelens mocht de rest van het duel blijven staan en bewees daarmee ondanks de hardnekkige blessure van veel waarde te zijn voor de ploeg. `Daarvoor ben ik hier ook naar toe gekomen.'

Hoewel er elke dag nauw overleg is met de dokter en de fysiotherapeut verwacht Staelens dat een hevige reactie na deze wedstrijd uit zal blijven. `Ik denk dat Titia tegen Oekraïne gewoon weer in de basis begint, maar als het nodig is dan zal ik er gewoon weer staan', aldus de lange aanvalster.

Bulgarije maakte het Nederland in de rest van het duel niet bijzonder lastig. Dat de speelsters aan het einde van de tweede en vierde set toch in de problemen kwamen, was slechts aan de eigen zenuwen te wijten.

Bij een 23-21 voorsprong in de tweede set verspeelde de ploeg door een chaotische organisatie zelfs bijna de winst. Van Tienen, die Staelens in de pass zou vervangen, vroeg haar wissel één rotatiebeurt te vroeg aan. Het kwam haar op een uitbrander van Frigoni te staan die op zijn beurt door de Russische scheidsrechter bekeurd werd met een gele kaart.

Nederland kwam desondanks op een 2-1 voorsprong nadat de derde set eenvoudig met 25-18 was gewonnen. Toen de zege binnen handbereik was, had de ploeg toch nog vier wedstrijdpunten nodig voordat Bulgarije, met een woeste aanval die ver buiten de lijnen belandde, capituleerde.

In poule 1 in Ankara leed Rusland een desastreuze 3-0 nederlaag tegen Duitsland. Daardoor is de titelverdediger nu al uitgeschakeld voor een plaats in de halve finales. Turkije en Duitsland, beide nog zonder setverlies, mogen vandaag onderling de eerste plaats in deze groep bevechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden