Commentaar

Hyperactieve Samsom is security risk geworden

Onbezonnen dadendrang van fractievoorzitter Samsom verzwakt zowel de coalitie als zijn eigen PvdA.

PvdA-leider Samsom. Beeld anp

Er was eens een tijd, in de vorige eeuw, dat kabinetten de volle vier jaar lang in het zadel bleven. Sinds 1998 werd de stekker er steeds voor het bereiken van de eindstreep uitgetrokken. In sommige gevallen was dat onvermijdelijk en zelfs heilzaam. Hoewel een enkele oppositiepartij daar anders over zal denken, is een val van het kabinet-Rutte II nu om diverse redenen ongewenst.

Regeringspartijen VVD en PvdA bezwoeren deze week dat ze de kabinetsperiode willen volmaken. Als er sprake was van een binnenbrandje, aangestoken door PvdA-leider Samsom, dan was die snel weer geblust. Toch wil de schroeilucht boven het Binnenhof maar niet van wijken weten.

Het begon met de oproep van Samsom in de Volkskrant van 3 maart aan premier Rutte om met een luchtbrug tussen Turkije en een aantal EU-landen 'minstens vierhonderd vluchtelingen per dag' op te halen. Rutte was op dat moment in zijn rol als voorzitter van de EU betrokken bij de voorbereiding van de onderhandelingen met Turkije en werd opzichtig door Samsom voor de voeten gelopen. De PvdA-leider kreeg daarvoor van Rutte in een 'knetterend' telefoongesprek de volle laag. Waarop Samsom volgens De Telegraaf tegen de premier zou hebben gezegd: 'Dan ga je toch naar de koning'.

Intussen werd Samsom in de Tweede Kamer door de VVD en GroenLinks afgedroogd en gedwongen tegen een motie te stemmen waarin zijn eigen voorstel werd verwoord. Ook in de gelederen van de PvdA was de verbijstering over het solistische optreden van de leider voelbaar. Duidelijk is dat de hyperactieve Samsom een security risk is geworden - zowel voor de coalitie als voor zijn eigen partij.

Samsoms engagement met het vluchtelingenvraagstuk ontslaat hem niet van de plicht tot afstemming met coalitiegenoten en tot een zorgvuldige timing van zijn interventies. Dit klemt temeer omdat Nederland zich - bij monde van premier Rutte - in zijn rol als voorzitter van de EU heeft gecommitteerd aan een doorbraak in deze brandende kwestie.

Deze week werd duidelijk dat een voortijdig einde van het kabinet ook op andere dossiers ongewenst is. De crisis rond het persoonsgebonden budget woekert voort en de nieuwe Wet werk en zekerheid beantwoordt niet aan haar doelstellingen. Genoeg te doen dus in het het jaar voordat de kiezer op 15 maart 2017 een nieuwe Tweede Kamer samenstelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden