Huwen extremistische moslims in India hindoemeisjes om hun radicale boodschap te verspreiden?

Ware liefde of Love Jihad? Het Indiase Hooggerechtshof boog zich maandag over de klacht van een man wiens huwelijk door de rechter ongeldig was verklaard omdat hij zijn vrouw met dwang tot de islam zou hebben bekeerd. Het hof heeft de kwestie echter verbreed tot een politiek gevoelige vraag: bestaat er zoiets als een georganiseerde campagne van extremistische moslims in India om bekeerde hindoemeisjes te huwen en zo hun radicale boodschap te verspreiden?

Akhila Ashokan (24), die sinds haar huwelijk de islamitische naam Hadiya draagt, op doorreis naar het Hooggerechtshof Beeld reuters

Oppositiepartijen zien de Love Jihad, zoals de vermeende campagne wordt genoemd, als een puur verzinsel, als stemmingmakerij van rechtse hindoenationalisten. Het zou premier Narendra Modi in de kaart spelen, in zijn pogingen het hindoeïstische karakter van India te versterken.

Maar de National Investigation Agency (NIA), de Indiase terreurbestrijdingsdienst, ontwaart wel degelijk een georkestreerde poging van moslimextremisten om het huwelijksbootje tot oorlogsschip van de jihad te maken.

In tweeënhalf jaar tijd heeft de dienst in de zuidelijke deelstaat Kerala 89 'verdachte' echtparen (met een tot de islam bekeerde vrouw) opgepakt ter ondervraging. In negen gevallen bleken aanhangers van Islamitische Staat bij het huwelijk betrokken, vernam persbureau Reuters van bronnen bij de NIA. Bewijzen daarvan worden aan het Hooggerechtshof overgelegd.

De bron is echter omstreden. Sinds Modi's aantreden in 2014 is het ministerie van Binnenlandse Zaken waaronder de NIA valt, beïnvloed geraakt door de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), de ultrarechtse moederorganisatie van het Indiase hindoenationalisme. Minister Rajnath Sangh was jarenlang vooraanstaand lid van de RSS.

Dit verklaart volgens de oppositie dat de NIA sinds 2014 jacht maakt op moslimextremisten die erop uit zouden zijn jonge, kwetsbare hindoevrouwen in te palmen. Het onderzoek begon in Kerala, een deelstaat met veel moslims (27 procent van de bevolking) en christenen (19 procent). De regering ziet Kerala als ankerplaats in India voor IS, aangezien veel inwoners als arbeidsmigrant in het Midden-Oosten werken.

Geruchten over een Love Jihad gaan in India al sinds 2009. Aanvankelijk hechtten de autoriteiten daar weinig geloof aan.

Maar het aantal bekeringen tot de islam in India stijgt, vooral onder jonge hindoevrouwen die daarna met een moslim huwen. Dat valt vrijwel altijd slecht bij hun ouders, die niet zelden zeggen dat hun dochter is gekaapt.

Zo ook de vader van de 24-jarige student verpleegkunde Akhila Ashokan, die na haar huwelijk de islamitische naam Hadiya aannam. Volgens K. M. Ashokan was zijn dochter mentaal niet in staat tot een juiste beslissing toen zij ja zei tegen Shefin Jahan (26) en naar diens religie overstapte.

Het gerechtshof van Kerala gaf de man gelijk en ontbond het huwelijk. De NIA had aangevoerd dat Jahan aanhangers rekruteerde voor IS. Jahan ging daarop in beroep.

Het paar zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. 'Ons eenvoudig liefdesverhaal is veranderd in een nare religieuze veldslag', zei de bruidegom tegen Reuters. Hij zou Hadiya hebben ontmoet via een huwelijkssite voor moslims. 'Niemand heeft mij gedwongen de islam te omarmen', zei Hadiya tegen verslaggevers voor zij op het vliegtuig stapte naar New Delhi, waar het Hooggerechtshof zetelt. 'Ik ben een moslim en ik wil gerechtigheid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.