Huwelijksproblemen bespreken met schoonfamilie?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld
Beeld

Mijn man (63) heeft buiten mijn medeweten onze huwelijkse hindernissen besproken met zijn broer. Toen mijn man me dat later vertelde, was ik (62) daar erg boos over. De broer en zijn vrouw hebben ons nu uitgenodigd bij hen thuis, ons huwelijk 'met wederzijds respect' te bespreken. Mijn man gaat sowieso. Alles in mij verzet zich tegen het bezoek en een gesprek. Ik vind dat zo'n gesprek zin heeft bij een daartoe opgeleide persoon, niet bij subjectieve familie. Ga ik niet, zet ik mijn huwelijk en de familierelatie onder druk; ga ik wel, dan ga ik voorbij aan mezelf. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend.

Bedank voor het aanbod

Uw man mag zijn relatieproblemen bespreken met wie hij wil en familie ligt voor de hand. Zoiets pijnlijks bespreek je niet met iedereen. Het wordt ongemakkelijk als uw schoonfamilie partij gaat trekken voor uw man. Daar kunt u nog jaren na dato last van houden op feestdagen. En u heeft een punt: familie is vaak subjectief en niet deskundig. Gun uw man de mogelijkheid zaken met zijn broer te bespreken, maar bedank uw schoonfamilie voor het aanbod en laat u niet onder druk zetten. Deel uw overwegingen, persoonlijk en respectvol met man én schoonfamilie.

Hermine Kroon (45), Utrecht

Niet schuldig voelen

Omdat de kwestie niet alleen de privacy van uw man, maar ook uw eigen privacy beslaat, bent u zeker niet verplicht dit met anderen te bespreken. Voelt u zich hier dan ook niet schuldig of opgelaten over. U kan dit aan uw man proberen uit te leggen, door bijvoorbeeld te vragen hoe hij het zou vinden om in uw schoenen te staan. Eventueel zou u uw zwager kunnen bellen om ook om zijn begrip te vragen, maar als uw gesteldheid op uw privacy de familierelatie onder druk zet, vind ik dat niet aan u te wijten. Uw schoonfamilie hoort zich hier niet mee te bemoeien.

Hannah Burger (19), Amsterdam

Gesprek met deskundige

Waar bent u bang voor? Dat uw man en zijn broer u verwijten zullen maken? Dat u als huwelijkse hindernis wordt beschouwd? U heeft duidelijk weinig vertrouwen in het 'wederzijds respect'. Het lijkt het me zeer de moeite waard om op deze uitnodiging in te gaan. Maar regel ook meteen een gesprek met een deskundige.

Tessa Brüggen (56), Amsterdam

Gezellig etentje

Waarschijnlijk is alles goed bedoeld door uw schoonfamilie, maar als u zich hier niet goed bij voelt en dit niet wil, is er een grote kans dat dit niet zal werken. Voor een goed gesprek moeten alle partijen openstaan. Vertel uw man eerlijk hoe u zich bij de situatie voelt en wellicht ook de schoonfamilie. U kunt altijd voorstellen het bezoek te veranderen naar een ongedwongen, gezellig etentje omdat ze iets van u vragen wat u niet kan of wil.

Anna Rijff (19), Almere

Niet om gevraagd

Uw man heeft buiten uw medeweten zijn hart uitgestort bij zijn broer. Dat moet kunnen. U zou zelf ook een vriend(in) of familielid om hulp kunnen vragen. Het is wel vreemd dat de broer en zijn vrouw zich aan u opdringen als hulpverleners. Daar heeft u niet om gevraagd. Laat uw man doen wat hij wil en blijf trouw aan uzelf.

Carla Beeres (59), Haarlem

OVER TWEE WEKEN:

Word ik aan het lijntje gehouden?

Mijn vriend heeft het onlangs uitgemaakt, wat voor mij erg onverwacht kwam. We hadden sinds enige tijd een langeafstandsrelatie, we zien elkaar één keer per anderhalve maand. Voor hem werkte dit niet, ook al heeft hij nog wel gevoelens voor mij. Ik heb mijn gevoel voor hem en onze relatie op papier gezet, wat hem erg heeft ontroerd en waarop hij besloot zijn besluit te heroverwegen. We hebben nu een time-out van vijf weken. Dit voelt voor mij erg lang en ik voel me nu aan het lijntje gehouden. Wat zou u doen? Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 4 april 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden